През есента преди да дойдат постите, традиционно българите са консумирали предимно месо от пиле, кокошка или петел. Ето три рецепти от различни крайща на страната, които със сигурнос ще харесате и за вашата трапеза.
Пълнено пиле по търновски
Необходимите продукти
- 4 с. л. масло
- 4 глави кромид лук
- 1 ч. ч. ориз
- 1/2 връзка магданоз
- 1-2 с. л. стафиди
- сол на вкус
- черен пипер
- 1 пиле
- 500 гр. домати
Начин на приготвяне
За плънката:
Наситенете лука и го запържете в 1 с. л. сгорещено масло.
Изчистете, измийте ориза и го прибавете към лука.
Залейте с малко вода. Оставете да ври докато оризът набъбне.
Наситнете магданозът и заедно със стафидите го прибавете при ориза.
Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Пилето
Измийте пилето добре и го напълнете с готовата плънка.
Зашите го и го запържете от всички страни в останалото масло.
Когато поомекне, прибавете нарязаните домати и оставете ястието да се задушава на тих огън.
Извадете пилето. Прецедете соса и го пасирайте.
Нарежете птицата на порции и ги сервирайте, поляти със соса.
Люто пиле по врачански
Необходимите продукти
- 400 гр. пилешко месо изпечено и обезкостено
- 70 гр. масло
- 1 глава кромид лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 кг печени червени чушки
- 1 люта чушка
- 1 домат – изпечен, обелен и нарязан на кубчета
- сол
- черен пипер
- сладък и лют червен пипер
- ч с. л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне
Накъсайте месото на ситно.
Загрейте в тиган маслото и прибавете лука, нарязан на лентички и наситнените скилидки чесън.
Добавете изпечените, обелени и нарязани червени чушки.
Изпечете лютата чушка на котлона, нарежете я и я прибавете в тигана.
Добавете доматените кубчета, след тях месото.
Разбъркайте и оставете да ястието да се готви на слаб огън докато течността се изпари и остане на мазнина.
Овкусете със сол, черен пипер, сладък и лют червен пипер.
Свалете ястието от котлона и поръсете с магданоза преди да сервирате.
Средногорско пиле по ловджиски
Необходимите продукти
- 1 пиле около 800 грама
- 1/2 ч. ч. олио
- 3-4 гъби печурки
- 2 глави кромид лук
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 с. л. доматено пюре
- 150 гр. наденица
- 1 ч. л. червен пипер
- млян черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Нарежете пилето на парчета.
Запържете парчетата в мазнина до зачервяване.
Извадете ги и отделете в чиния.
В същата мазнина сотирайте ситно нарязания лук, а след това гъбите, нарязани на ивички.
Прибавете червения пипер, 1 ч. ч. топла вода, виното, доматеното пюре, предварително разбито в студена вода и накрая черния пипер и сол на вкус.
Варете 20 минути и прибавете отново пилето.
Когато омекне месото, добавете наденицата, нарязана на колелца.
Оставете за още няколко минути на котлона, след което ястието е готово.