3 страхотни български рецепти с пиле

3 страхотни български рецепти с пиле

През есента преди да дойдат постите, традиционно българите са консумирали предимно месо от пиле, кокошка или петел. Ето три рецепти от различни крайща на страната, които със сигурнос ще харесате и за вашата трапеза.

Пълнено пиле по търновски

Необходимите продукти

  • 4 с. л. масло
  • 4 глави кромид лук
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1-2 с. л. стафиди
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 пиле
  • 500 гр. домати

Начин на приготвяне

За плънката:

Наситенете лука и го запържете в 1 с. л. сгорещено масло.

Изчистете, измийте ориза и го прибавете към лука.

Залейте с малко вода. Оставете да ври докато оризът набъбне.

Наситнете магданозът и заедно със стафидите го прибавете при ориза.

Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Пилето

Измийте пилето добре и го напълнете с готовата плънка.

Зашите го и го запържете от всички страни в останалото масло.

Когато поомекне, прибавете нарязаните домати и оставете ястието да се задушава на тих огън.

Извадете пилето. Прецедете соса и го пасирайте.

Нарежете птицата на порции и ги сервирайте, поляти със соса.

Люто пиле по врачански

Необходимите продукти

  • 400 гр. пилешко месо изпечено и обезкостено
  • 70 гр. масло
  • 1 глава кромид лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 кг печени червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 1 домат – изпечен, обелен и нарязан на кубчета
  • сол
  • черен пипер
  • сладък и лют червен пипер
  • ч с. л. ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне

Накъсайте месото на ситно.

Загрейте в тиган маслото и прибавете лука, нарязан на лентички и наситнените скилидки чесън.

Добавете изпечените, обелени и нарязани червени чушки.

Изпечете лютата чушка на котлона, нарежете я и я прибавете в тигана.

Добавете доматените  кубчета, след тях месото.

Разбъркайте и оставете да ястието да се готви на слаб огън докато течността се изпари и остане на мазнина.

Овкусете със сол, черен пипер, сладък и лют червен пипер.

Свалете ястието от котлона и поръсете с магданоза преди да сервирате.

Средногорско пиле по ловджиски

Необходимите продукти

  • 1 пиле около 800 грама
  • 1/2 ч. ч. олио
  • 3-4 гъби печурки
  • 2 глави кромид лук
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 150 гр. наденица
  • 1 ч. л. червен пипер
  • млян черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете пилето на парчета.

Запържете парчетата в мазнина до зачервяване.

Извадете ги и отделете в чиния.

В същата мазнина сотирайте ситно нарязания лук, а след това гъбите, нарязани на ивички.

Прибавете червения пипер, 1 ч. ч. топла вода, виното, доматеното пюре, предварително разбито в студена вода и накрая черния пипер и сол на вкус.

Варете 20 минути и прибавете отново пилето.

Когато омекне месото, добавете наденицата, нарязана на колелца.

Оставете за още няколко минути на котлона, след което ястието е готово.

 

 

 

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares