През жегите обикновено нямаме желание за топли супи и ястия. Нито да ги приготвяме на горещия котлон, нито да ги хапваме. Търсим нещо свежо и леко. Салатите са естествен избор, както и хубавата скара, но какво да кажем за супите?
Ето три свежи идеи.
Таратор
Няма как да не започнем с него. Тараторът е студена млечна супа, традиционна за българската кухня. Приготвя се с кисело мляко, вода, нарязана на ситно или настъргана краставица, копър и чесън нарязани на ситно, малко олио и сол. Консумира се студена. Може да се добавят и счукани и наситнени орехови ядки. За да стане вкусен тараторът най-важното, което е нужно, е пълномаслено и гъсто мляко, много добре разбито с малко вода. Може да го направите и с пасатор. Краставицата е по-добре да е нарязана, така ще се усети нейната хрупкавост.
Гаспачо
Гаспачото е студена испанска супа, която ще разнообрази лятното ви меню. Българите сме свикнали да консумираме доматената супа гореща, но ако я изпробвате така, няма да съжалявате. За да я приготвите са ви необходими 1 кг. домати, 1 чушка, 3 скилидки чесън, 1 краставица, 1/2 връзка магданоз, 1/2 глава лук или връзка пресен лук, 2 филийки хляб.
Доматите трябва да се обелят. Това може да стане лесно като за няколко секунди се потопят във вряща вода. След това ги вадите с решетъчна лъжица и ги слагате в купа със студена вода. Така люспите им ще паднат много лесно. После трябва да ги направите на доматено пюре. Може с блендер или пасатор. Не трябва пюрето да става много гладко, оставете малки парченца домати вътре.
Обелете краставицата и я нарежете на ситни парченца, същото направете и с чесъна. Добавете ги към доматите, заедно със ситно нарязаните магданоз, лук и чесън. В някои рецепти се добавя и хляб, предварително накиснат във вода и после изцеден. В други рецепти хлябът липсва.
Така приготвената супа може изцяло да се пасира, ако предпочитате, а може да са консумира и така. Трябва да предстои в хладилник поне два часа.
Крем супа от тиквички и авокадо
Приготвя се бързо и лесно, а продуктите са сезонни за лятото. Измийте тиквичките, нарежете ги на кубчета и ги варете до пълно омекване. Супата ще стане по-вкусна, ако тиквичките се варят в домашен зеленчуков бульон или купен на кубче. Вече сварените тиквички изваждате и пасирате заедно с обеленото авокадо. Може да добавите кисело мляко, ако предпочитате, малко сол и лимон на вкус. Може да сервирате с наситнени копър и орехови ядки. Така супата става хем красива, хем още по-вкусна.
През лятото, особено на морето, най-актуални са рибената чорба и мидената супа. Те са леки и здравословни. Нашите предложения за тях, четете в сайта, отново в категория Моята кухня.