Тропическа салса с чипс
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица пресен джинджифил, обелен и нарязан
- 1 люта чушка, нарязана
- 1/2 скилидка чесън, наситнена
- сол на вкус
- 1 чаша пресен ананас, ситно нарязан (и малко за гарнитура)
- 1/2 чаша пресни листа от кориандър, нарязани (и малко за гарнитура)
- 1/4 чаша червен лук, нарязан
- 1/2 чаша гроздови домати, нарязани на четвъртинки
- 2 зрели авокадо, обелени, почистени от семките и нарязани
- 2 супени лъжици пресен сок от лайм
- чипс от сладък картоф
Начин на приготвяне:
Нарежете джинджифила, чушката, чесъна и ги смесете. Добавете малко сол и ги пасирайте докато получите груба каша.
Изсипете пастата в по-голяма купа и добавете нарязания ананас, кориандъра, лука, доматите и авокадото. Добавете сок от лайм и още малко сол на вкус. Смесете всичко заедно.
Приберете салцата в хладилник за няколко минути, за да се охлади хубаво.
Когато сте готови за сервиране, прехвърлете вашата салса в по-хубава купа, гарнирайте с ананас и кориандър. Сервирайте с чипс за потапяне.
Дип от черен боб с вкус на сирене
Необходимите продукти:
- консерва черен боб 450 грама, добре изплакнат и отцеден
- 1 супена лъжица зехтин
- 3 супени лъжици хранителна мая
- 3 супени лъжици вода
- 3 супени лъжици пресен сок от лимон
- 1/4 ч. л. сол
- малко пресни билки за гарнитура
- царевичен чипс или селекция от пресни зеленчуци за потапяне
Начин на приготвяне:
Изсипете всичко в кухненски робот или блендер и пасирайте на кремообразна паста. Ако е твърде гъсто, добавете още малко вода. Ако е нужно обавете още сол, сок от лимон и мая.
Охлажда се в хладилник за половин час.
Гарнирайте с пресни билки и сервирайте с чипс или селекция от пресни зеленчуци, като моркови, чушки, краставици.
Карамелени пуканки
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици кокосово масло
- 1/2 чаша царевични зърна
- 1/4 чаша нектар от агаве или кленов сироп
- 1/2 чаша светло кокосово мляко (консерва)
- 1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
- 1/8 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Загрейте средно голяма тенджера на средно висока температура. Добавете кокосово масло и 2-4 царевични зърна за проба. Затворете капака.
Когато чуете ядките да пукат, това означава, че маслото е готово. Добавете останалите ядки, разклатете ги и ги разбъркайте, така че всички да са покрити с масло и веднага затворете капака.
От време на време разклащайте тенджерата със затворен капак, за да продължи пукането. Когато чуете, че се забавя, изсипете пуканките в голяма купа и оставете настрана.
За приготвяне на соса:
Върнете тенджерата на средно висока температура (уверете се, че няма остатъци от пуканки) и добавете вашия нектар от агаве или кленов сироп. Оставете да заври и гответе 2-3 минути. Разбърквайте от време на време, за да не загори. Трябва да стане по-тъмен. След това добавете кокосово мляко, ванилия и поръсете солта. Смесете всичко заедно.
Отново го оставете да заври, намалете котлона до средно слаб и бавно гответе соса, докато стане гъст и тъмен. Не забравяйте да разбърквате от време на време. Не трябва да отнеме повече от 20 минути.
Когато е готово, напръскайте пуканките с горещия карамелен сос и внимателно я разбъркайте с дървена шпатула. По-добре да се налива бавно или на части, като се разбърква едновременно.
Застелете съд с хартия за печене или алуминиево фолио и изсипете сместа. Замразете я за 10 минути. Това прави карамела свеж и хрупкав, без изобщо да замръзва.
Извадете от фризера, начупете пуканките на по-малки парчета и сервирайте.
В случай, че искате да направите повече и да го запазите за бъдещи празници, можете да го оставите замразени до 3 месеца.