Какви храни да изберем за здрав черен дроб?

Какви храни да изберем за здрав черен дроб?

Черният дроб е най-големият вътрешен орган на вашето тяло. Неговата основна функция е да преработва хранителните вещества, които идват от храната и да защитава вашия организъм чрез премахване на токсините. Вашият черен дроб филтрира кръвта, която идва от храносмилателната система, преди да потече из тялото.

Затлъстяването на черния дроб (наричано още „стеатоза“) е резултат от натрупване на излишни мазнини в чернодробните клетки. Известно количество мазнини е нормално за черния дроб, но ако те заемат повече от 10 процента от теглото на целия орган – това е признак на затлъстяване на черния дроб. Това често се наблюдава при хората с надномерно тегло и затлъстяване.

Как да се храним правилно при мастно-чернодробно заболяване?

Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите в случай на това заболяване, е вашата диета. Тя трябва да бъде изградена според спецификата на вашето състояние. Твърде много мазнини в черния ви дроб пречат на нормалното му функциониране, а понякога дори може да доведе до възпаление на органа – това състояние е сериозно и трябва да се лекува правилно.

Като цяло диетата трябва да е базирана на:

  • продукти на растителна основа с високо съдържание на фибри (бобови растения, пълнозърнести храни и др.)
  • плодове и зеленчуци

Диетата трябва да изключва:

  • наситени мазнини
  •  захар
  • рафинирани въглехидрати
  • алкохол

Ето списъка с продукти, които да включите в диетата си за здрав черен дроб:

Зелени зеленчуци

Яденето на повече зеленчуци не само може да ви помогне с обща загуба на тегло, но също така може да предотврати натрупването на мазнини в черния дроб. Опитайте да включите броколи, спанак, зеле и други зеленчуци по ваш избор в ястията си – можете да ги консумирате пресни в салати или да ги добавите към всяко топло ястие.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - green veggies e1558533030861 768x482 1

Тофу

Тофу е соев продукт. Освен че е чудесен източник на растителни протеини, то служи и за намаляване на излишните мазнини в черния дроб. Опитайте от време на време да замените обичайната си порция месо или пиле с тофу.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - tofu e1558533074340 768x482 1

Кафе

Проучванията показват, че кофеинът действително може да намали количеството на анормалните чернодробни ензими. Просто не забравяйте да се придържате към черно кафе или да добавите само малко количество сметана и захар към вашата напитка. Колкото и изкушаващо да е, сладките и подсладени кафе напитки са нещо, което трябва да избягвате.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - coffee e1558533005250 768x482 1

Орехи

Диетата при стеаноза трябва да включва здравословни мазнини. Орехите съдържат много омега-3 мастни киселини, които са от решаващо значение за нормалната функция на черния дроб. Проучванията показват, че хората със затлъстяване на черния дроб, които включват орехи в диетата си, показват по-добра чернодробна функция при тестове.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - walnuts e1558533097342 768x482 1

Авокадо

Авокадото е чудесен източник на здравословни мазнини и е богато на фибри. Изследванията също така показват, че някои химикали, присъстващи в авокадото, могат да забавят увреждането на черния дроб.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - avocado e1558533120886 768x482 1

Слънчогледови семки

Те са чудесен източник на витамин Е – антиоксидант, който може да предпази черния дроб от увреждане.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - seeds e1558532980359 768x482 1

Риба

Мазната риба (сьомга, риба тон, сардини) също е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да успокоят възпалението и да подобрят нивата на мазнини в черния дроб. Риба със зелена салата и пълнозърнест хляб е перфектна вечеря.

Какви храни да изберем за здрав черен дроб? - salmon e1558533053549 768x482 1

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares