4 идеи за зимнина в буркани

4 идеи за зимнина в буркани

Дойде е времето да консервираме богатствата на лятото и есента в буркани за зимата. Вижте нашите 3 свежи предложения.

Компот от праскови

Необходимите продукти за една доза

  • 10 узрели праскови
  • 5 с. л. захар
  • няколко кристалчета лимонена киселина
  • 1 ч. ч. вода

Начин на приготвяне

Разделете прасковите на половинки или четвъртинки. Изхвърлете костилките.

Подредете прасковите в бурканите до средата.

Залейте ги с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и лимонената киселина.

Затворете плътно бурканите и ги варете за стерилизиране около 15 минути.

Сладко от дюли

Необходимите продукти

  • 700 гр. дюли
  • 750 мл. вода
  • 300 гр. глюкоза
  • индрише
  • 1 ч. л. лимонтузу

Начин на приготвяне

Пригответе сироп от водата и захарта.

Обелете дюлите и ги дръжте в студена вода, за да не потъмнеят.

Настържете ги в сиропа.

Варете сладкото на силен огън.

Слагат се глюкозата и разтвореното в малко вода лимонтузу и сладкото се вари 2-3 минути. Трябва да придобие кремав цвят.

Ако искате сладкото да има розов цвят, трябва да го варите на слаб огън и да сложите лимонтузуто по-рано.

Към края на варенето се прибавят листата от индрише.

По желание може да сложите и обелени бадеми.

Сладко от зелени доматчета

Необходимите продукти

  • 1 кг. зелени доматчета
  • 1 и 1/2 кг. захар
  • 50 мл. вода
  • син камък
  • 30 мл. глюкоза
  • 1 с. л. лимонтузу
  • индрише

Начин на приготвяне

Изрязват се и се връхчетата на доматчетата. Почистват се от семките.

Изваряват се в 3-4 води.

За да запазят доматите зеления си цвят, се добавя парче син камък голямо колкото царевично зърно.

След последното изваряване доматите се поставят в студена вода с цел после да се обелят по-лесно.

От водата и захарта пригответе сироп. Пуснете в него обелените доматчета.

Всяко доматче предварително се изстисква, за да не остане в него вода, иначе сладкото ще се захароса.

Варете сладкото до сгъстяване на сиропа.

Прибавете глюкозата и разтвореното във вода лимонтузу. Варете отново.

За аромат може да прибавите индрише или ванилия след като свалите сладкото от огъня.

Пюре от ябълки

Необходимите продукти

  • 1 кг. жълти добре узрели ябълки
  • 1 ч. ч. захар
  • щипка канела
  • 1/2 ч. ч. вода

Начин на приготвяне

Измийте, почистете от семките и нарежете ябълките.

Сложете ябълките в тенджера, прибавете водата и ги оставете да се варят на умерена температура.

Когато омекнат ябълките, прецедете ги, за да стане пюрето по-фино.

Върнете обратно прецедените ябълки в тенджерата, прибавете захарта и канелата Оставете ги на умерена температура да се варят още около 10 минути.

Бъркайте през цялото време.

След като пюрето стане готово, разпределете го в бурканите. Затворете ги и ги съхранявайте на тъмно и хладно място.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares