8 съвета за здравoсловно хранене, част II

8 съвета за здравoсловно хранене, част II

Първите 4 съвета ще откриете тук.

5. Яжте по-малко сол: не повече от 6 грама на ден е нормата за възрастни
Яденето на твърде много сол може да повиши кръвното ви налягане. Хората с високо кръвно налягане са по-склонни да развият сърдечно заболяване или да получат инсулт.

Дори и да не добавяте сол към храната си, пак може да ядете твърде много от нея. Около три четвърти от солта, която ядете, вече е в храната, когато я купувате, например в зърнени закуски, супи, хляб и сосове.

Използвайте етикетите на храните, за да намалите приема си на сол. Повече от 1,5 гр. сол на 100 гр. продукт означава, че храната е с високо съдържание на сол.

Възрастни и деца на 11 и повече години трябва да приемат не повече от 6  грама сол (около една чаена лъжичка) на ден. По-малките деца трябва да имат още по-малко.

6. Бъдете активни и поддържайте здравословно тегло
Освен храните здравословното хранене, редовните упражнения също могат да помогнат за намаляване на риска от получаване на сериозни здравословни проблеми. Също така физическата активност е важна за цялостното ви здраве и благополучие.

Наднорменото тегло или затлъстяването може да доведе до здравословни проблеми, като диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и инсулт. Поднорменото тегло също може да повлияе на вашето здраве.

Повечето възрастни трябва да отслабнат. Това може да се случи само, ако приемат по-малко калории на ден, отколкото изразходват.

Ако се опитвате да отслабнете, стремете се да ядете по-малко и да сте по-активни. Храненето чрез здравословна, балансирана диета може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

7. Добрата хидратация е важна
Трябва да пиете много течности, за да предотвратите дехидратацията. Препоръчва се да се пият 6 до 8 чаши всеки ден. Това е в допълнение към течностите, която получавате от храната, която ядете.

Всички безалкохолни напитки се броят, но водата, нискомасленото мляко и напитките с ниско съдържание на захар, включително чай и кафе, са по-здравословен избор. Опитайте се да избягвате сладките безалкохолни и газирани напитки, тъй като те са с високо съдържание на калории. Те също са вредни за вашите зъби.

Дори неподсладените плодови сокове и смутита са с високо съдържание на захар. Вашият общ прием на напитки от плодов сок, зеленчуков сок и смутита не трябва да надвишава 150 мл. на ден, което е малка чаша.

Не забравяйте да пиете повече течности по време на горещо време или докато тренирате.

8. Не пропускайте закуската
Някои хора пропускат закуската, защото смятат, че това ще им помогне да отслабнат. Това не е правилно. Здравословната закуска с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, захар и сол, може да бъде част от балансираната диета и може да ви помогне да получите хранителните вещества, от които се нуждаете за добро ви здраве. Кисело мляко, сандвич с шунка, варени яйца, плодове, овесени ядки – има чудесни и различни варианти за здравословни закуски.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares