Поширани круши с вино
Необходимите продукти:
- 4 твърди круши, обелени и почистени от сърцевината;
- 1 бутилка (750 мл) червено вино (като мерло или каберне совиньон);
- 1 чаша (200 грама) гранулирана захар;
- 1 пръчка канела;
- кората на един портокал;
- Ванилов сладолед или бита сметана (за сервиране).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера смесете червеното вино, захарта, пръчката канела и портокаловата кора.
Оставете сместа да къкри на умерен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори.
Поставете обелените и почистени круши в кипящата течност, като се уверите, че са напълно потопени в нея.
Намалете котлона до минимум и оставете крушите леко да се пошират за около 20-30 минути, докато омекнат и лесно се надупчат с вилица.
Извадете крушите от течността за поширане и ги оставете настрана.
Увеличете топлината до средно висока и продължете да бъркате течността за поширане, докато стане сиропирана.
Извадете пръчката канела и портокаловата кора от сиропа.
Сервирайте всяка поширана круша със струйка винен сироп и топка ванилов сладолед или купчина бита сметана.
Шоколадова торта с червено вино
Необходимите продукти:
- 1 ¾ чаши (220 грама) универсално брашно;
- 1 ¾ чаши (350 грама) гранулирана захар;
- ¾ чаша (75 грама) неподсладено какао на прах;
- 1 ½ чаени лъжички бакпулвер;
- 1 ½ чаени лъжички сода за хляб;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 2 големи яйца;
- 1 чаша (240 мл) мляко;
- ½ чаша (120 мл) червено вино (като Каберне Совиньон или Мерло);
- ½ чаша (120 ml) растително масло;
- 2 супени лъжици ванилов екстракт;
- 1 чаша (240 ml) вряща вода;
- пудра захар (за поръсване).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C). Намаслете и набрашнете тава за печене с размери около 22×33 см.
В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта.
Добавете яйцата, млякото, червеното вино, растителното масло и екстракта от ванилия към сухите съставки. Разбийте на средна скорост, докато се смесят добре.
Добавете врящата вода. Ще се получи рядко тесто.
Изсипете тестото в подготвената тава за печене и загладете горната част.
Печете за 30 до 35 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади напълно в тавата.
След като се охлади, поръсете с пудра захар и сервирайте.
Шампанско Sabayon с пресни плодове
Необходимите продукти:
- 4 жълтъка;
- ¼ чаша (50 грама) гранулирана захар;
- ½ чаша (120 ml) шампанско или пенливо вино;
- Асорти от пресни плодове (като горски плодове, грозде или нарязани праскови);
- листа мента (за украса).
Начин на приготвяне
В топлоустойчива купа разбийте заедно жълтъците и захарта, докато се смесят добре.
Поставете купата върху тенджера с кипяща вода, като се уверите, че дъното на купата не докосва водата.
Бавно изсипете шампанското или пенливото вино в сместа от яйчен жълтък, като бъркате непрекъснато.
Продължете да разбивате сместа енергично за около 5-7 минути или докато стане гъста, пенлива и утрои обема си. Трябва да се получи гладка и кремообразна консистенция.
Махнете купата от котлона и я оставете леко да се охлади.
Разпределете пресните плодове в чинии за сервиране или чаши.
Сложете с лъжица шампанското сабайон върху плодовете.
Гарнирайте с листенца мента.
Сервирайте веднага и се насладете на лекото и въздушно шампанско сабайон със сладките и сочни пресни плодове.
Горски плодове с крем от маскарпоне
Необходимите продукти:
- 2 чаши смесени горски плодове (като ягоди, боровинки и малини);
- ½ чаша (120 мл) сладко десертно вино;
- 1 супена лъжица мед;
- 225 грама сирене маскарпоне;
- 2 супени лъжици пудра захар;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- листа мента (за украса).
Начин на приготвяне
В купа смесете горските плодове, сладкото десертно вино и меда. Разбъркайте внимателно, за да покриете плодовете. Оставете ги да се мариноват поне 15 минути.
В друга купа разбийте заедно сиренето маскарпоне, пудрата захар и ваниловия екстракт до гладка и кремообразна смес.
Разпределете напоените с вино горски плодове в чинии за сервиране и ги гарнирайте с крем маскарпоне.
Украсете с листенца мента и сервирайте веднага.