Постен сладкиш
Необходимите продукти:
- 2 чаши универсално брашно;
- 2/3 чаша какао на прах;
- 1 1/2 чаши гранулирана захар;
- 2 ч. л. сода бикарбонат;
- 1 ч. л. сол;
- 2 чаши вода;
- 2/3 чаша растително масло;
- 2 супени лъжици ябълков оцет;
- 2 ч. л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C) и намаслете тава за печене с размери около 22×33 см.
В голяма купа смесете добре заедно брашното, какаото на прах, захарта, содата за хляб и солта.
Добавете водата, растителното масло, ябълковия оцет и екстракта от ванилия в купата и разбийте, докато тестото стане гладко.
Изсипете тестото в подготвената тава и печете 35-40 минути.
Оставете сладкиша да се охлади, преди да я нарежете и сервирате.
Постни бисквити с фъстъчено масло
Необходимите продукти:
- 1 чаша универсално брашно;
- 1/2 ч. л. бакпулвер;
- 1/4 ч. л. сол;
- 1/2 чаша кремообразно фъстъчено масло;
- 1/4 чаша растително масло;
- 1/2 чаша кристална захар;
- 1/4 чаша неподсладено бадемово мляко;
- 1 ч. л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C). Покрийте тавичка с хартия за печене.
В средна купа за смесете добре заедно брашното, бакпулвера и солта.
В отделна купа смесете фъстъченото масло, растителното масло и захарта.
Добавете бадемовото мляко и екстракта от ванилия към сместа с фъстъчено масло и разбъркайте, докато всичко се смеси добре.
Добавете сместа от брашно към сместа с фъстъчено масло и разбъркайте, докато се образува тесто.
Разточете тестото на 3 сантиметрови топки и ги поставете върху подготвения лист за печене.
Използвайте вилица, за да натиснете бисквитките, правейки кръстосана шарка.
Печете 10-12 минути или докато бисквитките станат леко златисто кафяви около краищата.
Оставете бисквитките да се охладят преди сервиране.
Бананов хляб
Необходимите продукти:
- 3 зрели банана, пасирани;
- 1/3 чаша растително масло;
- 1/2 чаша кристална захар;
- 1 ч. л. ванилов екстракт;
- 1 1/2 чаши универсално брашно;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 1/4 ч. л. сол.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C) и намаслете тава за хляб с размери 23×13 см.
В голяма купа разбъркайте заедно намачканите банани, растителното масло, захарта и ваниловия екстракт.
Добавете брашното, содата за хляб и солта в купата и разбъркайте, докато се сухите съставки са напълно включени в мокрите съставки.
Изсипете тестото в подготвената форма за хляб и загладете горната част с шпатула.
Печете 50-60 минути.
Оставете банановия хляб да се охлади в тавата за 10-15 минути, преди да го прехвърлите върху решетка, за да се охлади напълно.
Постни шоколадови бисквити
Необходимите продукти:
- 1/2 чаша веган масло;
- 1/2 чаша кристална захар;
- 1/2 чаша кафява захар;
- 1/4 чаша неподсладено ябълково пюре;
- 1 ч. л. ванилов екстракт;
- 1 1/2 чаши универсално брашно;
- 1 ч. л. бакпулвер;
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1 чаша веган шоколадов чипс.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C). Покрийте тавичка с хартия за печене.
В голяма купа смесете заедно веган маслото, гранулираната захар и кафявата захар, докато стане пухкаво.
Добавете ябълковото пюре и екстракта от ванилия в купата и разбъркайте, докато се смесят.
В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта.
Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато се образува тесто.
Прибавете шоколадовия чипс.
Разточете тестото на 3 сантиметрови топки и ги поставете върху подготвения лист за печене. Натиснете ги леко с лъжица да се оформят като бисквитки. Оставете поне 5-6 см разтояние между отделните бисквитки.
Печете 12-15 минути или докато бисквитките станат златисто кафяви около краищата.
Оставете бисквитките да изстинат върху тавата за печене за 5 минути, преди да ги прехвърлите върху решетка, за да се охладят напълно.