Супа от грах и мента
Необходимите продукти:
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 500 гр замразен грах;
- 1/2 чаша пресни листа от мента, нарязани;
- 1/2 чаша готварска сметана;
- сол и черен пипер на вкус;
- крутони или хляб, за сервиране (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете лука и чесъна в малко олио или масло, докато омекнат и станат прозрачни.
Добавете зеленчуков бульон и оставете да заври.
Добавете замразения грах и гответе 5-10 минути или докато омекне.
Свалете от огъня и добавете нарязаните листа мента.
Пасирайте супата до гладкост.
Добавете сметаната и разбъркайте добре. Гответе супата на умерен огън, докато се загрее, но без да завира.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте супата гореща, гарнирана с крутони или хляб по желание.
Крем супа от аспержи
Необходимите продукти:
- 500 гр аспержи, нарязани;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1/2 чаша готварска сметана;
- сол и черен пипер на вкус;
- нарязан див лук или магданоз, за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете лука и чесъна в малко олио или масло, докато омекнат и станат прозрачни.
Добавете аспержите и зеленчуковия бульон в тенджерата.
Оставете да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри за 20-25 минути или докато аспержите омекнат.
Пасирайте супата до гладкост.
Разбъркайте с готварската сметана и загрейте супата на среден огън, докато се загрее, но без да завира.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте супата гореща, гарнирана с наситнен див лук или магданоз по желание.
Пролетно зеленчуково ризото
Необходимите продукти:
- 6 чаши пилешки или зеленчуков бульон;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша ориз Арборио;
- 1/2 чаша сухо бяло вино;
- 500 гр смесени пролетни зеленчуци (като грах, аспержи и боб), подрязани и нарязани;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В средно голяма тенджера оставете бульона да къкри и го дръжте на слаб огън.
В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.
Добавете ориз Арборио и разбъркайте, за да се покрие с масло. Гответе 1-2 минути.
Добавете виното и разбъркайте, докато се поеме от ориза.
Добавете 1 чаша топъл бульон и разбъркайте, докато се поеме. Продължете да добавяте бульон, 1 чаша наведнъж, като разбърквате често и изчаквате, докато всяка добавка се абсорбира, преди да добавите следващата.
След около 15 минути добавете пролетните зеленчуци и продължете да готвите и добавяте бульон, докато оризът стане мек и кремообразен, още около 5-10 минути.
Разбъркайте с пармезан и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Зеленчукови шишчета на скара
Необходимите продукти:
- 1 глава червен лук, нарязан на едро;
- 2 чушки, почистени и нарязани на едро;
- 1 тиквичка, нарязана на дебели кръгчета;
- 1 жълта тиква, нарязана на дебели кръгчета;
- 1/4 чаша зехтин;
- 2 супени лъжици балсамов оцет;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Нанижете зеленчуците на шишчета, като редувате различни зеленчуци.
В малка купа разбийте заедно зехтин, балсамов оцет, чесън, сол и черен пипер.
Намажете зеленчукови шишчета със смес от зехтин.
Печете на грил за 8-10 минути, или докато зеленчуците омекнат и леко се овъглят.