Вреден ли е сладоледът?

Вреден ли е сладоледът?

Сладоледите са типичното лятно лакомство. Когато мислим за лятото, няма как да пропуснем дори в мислите си, топката студен, вкусен сладолед в горещ ден. Свикнали сме да мислим за сладоледа като за нездравословна храна, пълна с мазнини и захар, без особена хранителна стойност. Но какво ще стане, ако ви кажем, че това не е вярно? Сладоледът може да бъде вкусен и полезен и за нашето здраве!

Сладоледът често се приготвя много просто –  с обикновени съставки и без сложни процеси. Най-разпространеният вид сладолед се прави с мляко, млечна мазнина, захар и овкусители. Тези съставки се разбиват заедно и след това се замразяват до определени температури, за да се получи разхлаждащото вкусното лятно лакомство, което всички познаваме и обичаме.

Когато се консумира умерено, сладоледът може да има изненадващи ползи за здравето. Тъй като е направен от мляко – често пълномаслено мляко, съдържащо мазнини, сладоледът съдържа много от същите хранителни вещества и минерали, които присъстват в млякото. Как още сладоледът е полезен за нас?

Вреден ли е сладоледът? - 140877 easy eggless strawberry ice cream ddmfs 3x4 1 092e4d11b59049c8b3843014ea3c57f2

Източник на витамини

Сладоледените блокчета често съдържат много витамини от съществено значение за нашето тяло, включително витамин A, B-6, B-12, C, D и E. Наред с това се казва също, че сладоледът съдържа витамин K, който помага за предотвратяване на кръвни съсиреци. В сладоледа присъстват още вещества като ниацин, тиамин и рибофлавин, които осигуряват на тялото енергия и хранителни вещества.

Източник на протеини

Освен че са източник на витамини, сладоледите съдържат и основни протеини. Сладоледените блокчета, направени от чисто мляко, включват протеините, присъстващи в млякото – например казеин, които се счита за „висококачествен“ протеин и който е необходими на тялото ни за здравето, растежа и развитието на мускулите.

Източник на минерали

Сладоледите съдържат калций и фосфор, като и двата са основни минерала за нас, тъй като помагат за поддържането на здрави кости и намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците.

Осигурява енергия

Когато е направен от чисто, пълномаслено краве мляко, сладоледът може да бъде отличен източник на енергия през горещия летен сезон. Сладоледът, направен от краве мляко, е богат на въглехидрати, мазнини и протеини, всички от които са необходими на тялото ни, за да произвежда енергия.

Така че не бъдете гузни, а че не можете да издържите на студения вкусен сладолед. Не е нужно! Достатъчно е да предпочитате домашно приготвения такъв или поне видове, които имат по-малко изкуствени оцветители и аромати, а повече плодове и високо млечно съдържание. На пазара има и сладоледи без захар, а с подсладители. Има също така специални сладоледи с повишено съдържание на протеини.

Изводът е, че здравословна диета, включваща сладолед е възможна мисия. Просто избирайте умно и разбира се, не прекалявайте с количествата, особено ако искате да слвалите някой и друг килограм през лятото.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares