Печен агнешки бут с розмарин и чесън
Необходимите продукти:
- 1 цяло агнешко бутче с кост;
- 6 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици пресни листа от розмарин, нарязани на ситно;
- 2 ч. л. сол;
- 1 ч. л. черен пипер;
- 2 супени лъжици зехтин.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В малка купа смесете заедно чесъна, розмарина, солта и черния пипер.
Поставете агнешкото в тава за печене и го натрийте с билковата смес.
Полейте със зехтин и печете за 1 1/2 до 2 часа или златиста коричка.
Оставете агнешкото за 10-15 минути преди да го нарежете и сервирате.
Агнешки котлети на скара със сос чимичури
Необходимите продукти:
- 8 агнешки котлета;
- 1/4 чаша зехтин;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 ч. л. сол;
- 1/2 ч. л. черен пипер;
- 1/2 чаша пресни листа от мента, нарязани на ситно;
- 1/4 чаша пресни листа от магданоз, нарязани на ситно;
- 1/4 чаша червен винен оцет;
- 1/4 чаша зехтин.
Начин на приготвяне
Предварително загрейте скара до средно висока температура.
В малка купа разбийте заедно зехтина, чесъна, солта и черния пипер.
Намажете агнешките котлети със сместа от зехтин и ги запечете на грил за 3-4 минути от всяка страна или до желаната от вас готовност.
В отделна купа смесете заедно ментата, магданоза, червения винен оцет и зехтина, за да направите сос чимичури.
Сервирайте агнешките котлети с ментов сос чимичури отстрани.
Мароканска агнешка яхния
Необходимите продукти:
- 1 кг обезкостена агнешка плешка, нарязана на 3-сантиметрови парчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 2 моркова, обелени и нарязани;
- 2 стръка целина, нарязани;
- 400 гр консерва нарязани на кубчета домати;
- 1 чаша пилешки бульон;
- 1 ч. л. смлян кимион;
- 1 ч. л. смлян кориандър;
- 1/2 ч. л. смляна канела;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1/4 ч. л. черен пипер;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 1/4 чаша нарязан пресен кориандър.
Начин на приготвяне
В голям тиган на средно силен огън запържете агнешкото на порции, докато покафенее от всички страни.
Прехвърлете агнешкото в тенджера за бавно готвене.
В същия тиган задушете лука, чесъна, морковите и целината за 5-7 минути или докато омекнат.
Добавете сотираните зеленчуци в тенджерата при агнешкото.
Добавете доматите на кубчета и пилешкия бульон.
Добавете кимиона, кориандъра, канелата, солта и черния пипер.
Разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки.
Покрийте с капак и гответе на ниска степен за 6-8 часа или докато агнешкото омекне.
Разбъркайте с наситнения магданоз и кориандър преди сервиране.
Агнешки ребра с билки
Необходимите продукти:
- агнешки ребърца – 8-10 броя (кокала);
- 1/4 чаша дижонска горчица;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 супена лъжица нарязан пресен розмарин;
- 1 с. л. нарязана прясна мащерка;
- 1 ч. л. сол;
- 1/2 ч. л. черен пипер;
- 1 чаша панко галета;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 1/4 чаша нарязан пресен лук.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В малка купа смесете дижонската горчица, зехтина, чесъна, розмарина, мащерката, солта и черния пипер.
Втрийте билковата смес върху всички ребра.
В друга малка купа смесете панко галетата, магданоза и дивия лук.
Нанесете сместа от галета върху агнешкото с подправки, за да образувате равномерно покритие.
Поставете агнешките ребра в тава за печене и печете за 15-20 минути.
Оставете агнешките ребърца да „отпочинат“ 10-15 минути, преди да ги сервирате.