4 рецепти с леща

4 рецепти с леща

Лещата е чудесен източник на протеини и фибри, което я прави питателна добавка към всяко хранене. Освен това e доста универсална и може да се използва в различни ястия – от салати до супи и яхнии.

В тази статия ще разгледаме четири вкусни рецепти, които използват лещата по креативен начин.

Салата от леща

4 рецепти с леща - image 1

Тази освежаваща и здравословна салата е идеална за бърз обяд или лека вечеря.

Необходимите продукти:

1 чаша варена леща;

  • 1/2 глава червен лук, нарязан на кубчета;
  • 1/2 краставица, нарязана на кубчета;
  • 1 червена чушка, нарязана;
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. лимонов сок;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки заедно в голяма купа, след това подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте охладено или на стайна температура.

Супа от леща

4 рецепти с леща - 13978 lentil soup mfs 022 d465492eb46647f3a502d12eb0af557a

Тази богата супа е идеална за студен зимен ден.

Необходимите продукти:

  • 1 чаша сурова леща;
  • 1 глава лук, нарязана на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 моркова, обелени и нарязани на кубчета;
  • 2 стръка целина, нарязани на кубчета;
  • 6 чаши зеленчуков бульон;
  • 1 консерва домати на кубчета;
  • 1 ч.ч. сушена мащерка;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма тенджера запържете лука и чесъна в малко олио, докато се ухаят. Добавете морковите и целината и продължете да готвите още няколко минути. Добавете лещата, зеленчуковия бульон, доматите на кубчета и мащерката.

Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за 30-40 минути, или докато лещата омекне. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Бургери от леща

4 рецепти с леща - lentil burgers

Тези вегетариански бургери са здравословна и вкусна алтернатива на традиционните месни бургери.

Необходимите продукти:

  • 1 чаша варена леща;
  • 1/2 глава лук, нарязан на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 морков, настърган;
  • 1/2 чаша галета;
  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. сушен риган;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Намачкайте сварената леща в купа с вилица или преса за картофи. Лукът и чесънът се задушават в малко олио, докато се ухаят, след което се добавят в купата с лещата. Добавете настъргания морков, галетата, яйцето, ригана, сол и черен пипер.

Всичко се разбърква добре, след което се оформят питки. Загрейте малко олио в тиган и изпечете питките по няколко минути от всяка страна до златисто кафяво.

Сервирайте с любимите си гарнитури.

Къри от леща

4 рецепти с леща - lentils 6

Необходимите продукти:

  • 1 чаша сурова леща;
  • 1 глава лук, нарязана на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 моркова, обелени и нарязани на кубчета;
  • 2 стръка целина, нарязани на кубчета;
  • 1 консерва кокосово мляко;
  • 1 с. л. къри на прах;
  • 1 ч. ч. смлян кимион;
  • сол и черен пипер на вкус.

В голяма тенджера запържете лука и чесъна в малко олио. Добавете морковите и целината и продължете да готвите още няколко минути. Добавете лещата, кокосовото мляко, кърито на прах, кимиона, солта и черния пипер.

Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за 30-40 минути или докато лещата омекне и сосът се сгъсти.

Лещата е питателна и вкусна добавка към всяко ястие. С високото си съдържание на протеини и фибри, те са чудесна възможност за вегетарианци и вегани, които търсят растителни източници на протеини.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares