Италианската панакота – удоволствие без граници

Италианската панакота – удоволствие без граници

Панакота – това е един страхотно вкусен лек италиански десерт. Името му преведено буквално ознавача „готвена сметана“. Основните съставки са сметана и захар, добавя се още ванилия и желатин. Панакотата е характерен десерт за северноиталианския регион Пиемонт. Подобни на панакотата десерти съществуват в Гърция, Франция и Англия. За сгъстяване някъде се използва нишесте вместо желатин. Баварският крем също има прилики с панакотата, но в него се слагат и яйца.

Панакотата е чудесен десерт за през лятото, но също така и през цялата година. Може да го поднесете актрактивно в чаша, украсете с плодове за повече цвят. Нека видим как да се приготвя панакотата. Нашето предложение е с малини, но може да бъде и с друг плод.

Необходимите продукти

За панакотата:

  • 1/2 ч. ч. прясно мляко
  • 1 и 1/2 с. л. желатин
  • 1 и 1/2 с. л. сметана
  • 1/4 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 1/4 ч. л. сол

За малиновото желе:

  • 3/4 ч. ч. желатин
  • 1/4 ч. ч. вода
  • 1 и 1/2 ч. ч. малини
  • 1/4 ч. ч. захар
  • 2 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне 

В малка тенджера смесете млякото с желатина. Така трябва да престоят до 5 минути, за да може желатинът ще абсорбира течността и да се разствори добре по-късно. След това тенжерката се поставя на слаб огън. Трябва да разбърквате често за около 5 минути, за да се разствори желатина. Внимавайте да не заври млякото.

Следващата стъпка е да добавите сметаната, захарта, ванилията и солта. Бъркате за още 5 минути докато се разтвори и захарта. Свалете сметаната от котлона. Изсипете я равномерно в 4 чаени чаши и оставете да се охлади добре на стайна температура за 15 минути. После оставете чашите  да престоят в хладилник 6 часа, за да стегне добре панакотата.

Идва ред на малиновото желе. В малка тенджерка смесете желатина с водата и нека да престоят така 5 минути. Добавете малините, захарта и лимоновия сок. Оставете всичко да къкри 5 минути, за да се разствори добре захарта. Оставете желето да се охлади до стайна температура, след което го излейте равномерно върху охладената панакота. Течността не бива да е гореща в никакъв случай, защото ще разстопи панакотата. Оставете чашите за още час в хладилника, за да стегне и желето.

Украсете и с плодове и листа от мента вашата панакота и я сервирайте с топла усмивка по италиански!



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares