Вредите от газираните напитки

Вредите от газираните напитки

През жегите често посягаме към газираните напитки. Те са освежаващи и разхлаждащи. Няма идеални неща, както знаем, затова нека видим какви sа негативните страни на популярните безалкохолни.

Сигурно се чудите как се газират напитките. Това се случва с помощта на газа въглероден диоксид. Той влиза в реакция с водата и образува слаб много разтвор на въглеродна киселина. При този процес се отделят любимите ни мехурчета.

Основните вреди, които са неоспорими що се отнася до газираните напитки, са излишните калории, риска от развитие на кариес, риск от алергии.   

Излишните калории идват от захарта , която безалкохолните съдържат в изобилие. Понеже говорим за напитки, а не за храна, тези калории още по-незабележимо биват консумирани. Не малко хора натрупват излишни килограми, не заради това, че ядат повече, а именно защото всекидневно пият по литър и повече газирани напитки със захар.

Има газирани напитки и без захар. Те са с подсладители. Много хора са предубедени в отношението си към тях, но истината е, че в минималните дози, в които са в газираните напитки, те са напълно безопасни. Единствено трябва да се внимава, защото често тези напитки съдържат освен подсладителите, още много и консерванти, оцветители, ароматизанти, овкусители… Всичко това повишава риска от появата на алергична реакция при хората с такива предразположеност към такива.

Кариесите също са проблем за хората, които обичат да пият газирано. Отново виновна е захарта. Простите въглехидрати, каквато е и захарта, правят и задържат за дълго киселинноста в устата завишена. Под въздействието на по-киселото ph се получава деминерализация на емайла, а така започва развитието на кариес. Употребата на захар повишава с 200 пъти риска от развитие на кариес.

Някои от газираните напитки съдържат и кофеин. Имайте предвид това и не прекалявайте с тях, особено в комбинация с кафе. Тези напитки не са подходящи за деца. Като цяло всички газирани напитки не са подходящи за тях. Има данни, че при някои индивиди употребата им може да доведе до по-ранно настъпване на пубертета.

Ако искате все пак нещо газирано, изберете содата. В нея няма нищо друго овен вода и въглероден диоксид. В същото време отново е свежа и приятна. Може да си добавите прясно изстискан плодов сок и ето имате много по-качествена и вкусна газирана напитка, в сравнение с тези в магазина.

Въпреки всичко е много по-добре да пиете газирана безалкохолна напитка, отколкото която и да е алкохолна. Алкохолът, според последните научни данни, е вреден във всякакви дози. За газираните напитки може да говорим за това, че при умерена консумация, не би трябвало да се притесняваме за здравето си. Все пак няма как да кажем, че са полезни. Винаги е по-добре да изберете просто чиста вода, айрян или фреш в жегите. Въпрос на навик.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares