5 диети, които наука подкрепя

5 диети, които наука подкрепя

Въпреки че много диети може да работят за вас, ключът е да намерите тази, която харесвате и към която можете да се придържате в дългосрочен план.

Ето 5 диети с научно доказан ефект по отношение на здравето, отслабването и поддържането на оптимално тегло.

1. Диета с ниско съдържание на въглехидрати 

Диетата с ниско съдържание на въглехидрати и с акцент върху пълноценната храна е идеална за хора, които трябва да отслабнат, да оптимизират здравето си и да намалят риска от заболяване.

Това е гъвкав режим, позволяващ ви да регулирате фино приема на въглехидрати в зависимост от вашите цели.

Тази диета е с високо съдържание на зеленчуци, месо, риба, яйца, плодове, ядки и мазнини, но с ниско съдържание на нишесте, захари и преработени храни.

2. Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е отлична диета, която е подробно проучена. Тя е особено ефективна за профилактика на сърдечни заболявания.

Набляга се на храни, които обикновено се консумират в средиземноморския регион през 20-ти век и по-рано. Включва много зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, бобови растения, млечни продукти и необработен зехтин.

5 диети, които наука подкрепя - 7qjtmcrg diets 625x300 13 december 18

3. Палео диета

Палео диетата е много популярна диета, която е ефективна за отслабване и общо подобряване на здравето. В момента това е най-популярната диета в света.

Тя се съсредоточава върху непреработени храни, за които се смята, че приличат на тези, достъпни за някои от палеолитните предци на човечеството.

4. Веганска диета

Веганската диета става все по-популярна през последното десетилетие. Тя се свързва с редица ползи за здравето, включително загуба на тегло, подобрено здраве на сърцето и по-добър контрол на кръвната захар.

Диетата се основава изключително на растителни храни и елиминира всички животински продукти.

5. Безглутенова диета

Диетата без глутен е от съществено значение за хора с непоносимост към глутен – протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика.

За оптимално здраве трябва да се съсредоточите върху цели храни, които са без глутен в естественото си състояние. Безглутеновата нездравословна храна все още е нездравословна храна, така че нейната консумация не се насърчава.

Съществуват толкова много диети, че може да се затрудните, коя изберете. Въпреки това е важно да се отбележи, че някои модели на хранене имат повече научна подкрепа от други. Независимо дали искате да отслабнете или просто да подобрите цялостното си здраве, опитайте се да намерите диети, които са подкрепени от изследвания, като тези, посочени в тази статия.

5 диети, които наука подкрепя - image

Допълнителни съвети

Доказано е, че готвенето на повече ястия у дома насърчава загуба на тегло и здравословно хранене. Въпреки че храненето в ресторанти е приятно, а също и да се вписва в плана за здравословна диета, фокусирането върху приготвянето на повече ястия у дома е чудесен начин да поддържате теглото си под контрол.

Нещо повече, приготвянето на храна у дома ви позволява да експериментирате с нови, здравословни съставки, като в същото време спестявате пари.

За да приготвите наистина здравословни и диетични ястия у дома, е нужно първо да сте напазарували правилните продукти. Не подценявайте този момент! Създаването на списък за пазаруване и спазването му е чудесен начин да избегнете импулсивното купуване на нездравословни храни.

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares