8-те най-добри храни за растеж на косата

8-те най-добри храни за растеж на косата

Какъв е ефектът от хранителния дефицит върху косата?

Много хора искат силна и здрава коса. Kолко бързо расте и колко здравa е косата е зависи от много фактори, включително възраст, цялостно здраве, генетика, фактори на околната среда, лекарства и диета.

Въпреки че не можете да промените някои фактори като възраст и генетика, един фактор, върху който вероятно имате повече контрол, е вашата диета. Витамините и минералите от храната играят важна роля в цикъла на растеж на космения фоликул и в клетъчния обмен.

Следването на диета без правилните хранителни вещества може да доведе до загуба на коса. Проучванията показват, че дефицитът на витамини B12 и D, биотин, рибофлавин, желязо и други хранителни вещества са свързани със загуба на коса.

Следването на балансирана диета, която е богата на тези витамини и минерали, може да помогне за насърчаване растежа на косата, особено ако изпитвате загуба на коса поради лошо хранене.

Ето списък на 8 храни, богати на хранителни вещества, които подпомагат растежа на косата.

1. Яйца

Яйцата са чудесен източник на протеини и биотин, две хранителни вещества, които са от съществено значение за растежа на косата.

Яденето на достатъчно протеини е важно за растежа на косата, тъй като космените фоликули са изградени предимно от протеини. Доказано е, че липсата на протеини в диетата насърчава загубата на коса.

Биотинът е от съществено значение за производството на протеин за коса, наречен кератин, поради което добавките с биотин често се продават за растеж на косата.

8-те най-добри храни за растеж на косата - how to boil eggs main 1 2

2. Спанак

Спанакът е здравословен зелен зеленчук, който е зареден с полезни хранителни вещества като фолат, желязо и витамини А и С, всички от които са важни за растежа на косата. Проучванията показват, че витамин А е важен за растежа на косата.

8-те най-добри храни за растеж на косата - leafy greens are good for headache relief 1200x800 1

3. Мазни риби

Мазната риба като сьомга, херинга и скумрия има хранителни вещества, които могат да стимулират растежа на косата. Те са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които са свързани с растежа на косата в няколко проучвания.

8-те най-добри храни за растеж на косата - fatty fish 1200x800 1

4. Сладки картофи

Сладките картофи са чудесен източник на бета-каротин. Тялото превръща това съединение във витамин А, който е свързан със здравето на косата.

Въпреки това твърде много витамин А също може да причини загуба на коса.Стремете се да задоволите нуждите си, като ядете богати на витамин А храни като сладки картофи и избягвате твърде много добавки.

8-те най-добри храни за растеж на косата - japanese baked sweet potato

5. Авокадо

Авокадото е богато на витамин Е. Този антиоксидант помага за предотвратяване на оксидативния стрес, който може да доведе до загуба на коса.

8-те най-добри храни за растеж на косата - avocado fruits

6. Ядки

Ядките са пълни с хранителни вещества като витамин Е, витамини от група В, цинк и незаменими мастни киселини, всички от които са важни за растежа на косата и са свързани с много други ползи за здравето.

8-те най-добри храни за растеж на косата - nuts 1200x800 1

7. Горски плодове

Плодовете са пълни с полезни съединения и витамини, които могат да подпомогнат растежа на косата. Това включва витамин С, който има силни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите могат да предпазят космените фоликули от увреждане от вредни молекули, наречени свободни радикали.

8-те най-добри храни за растеж на косата - types of berries

8. Месо

Месото е основна част от диетата на много хора и е богато на хранителни вещества, които могат да подпомогнат растежа на косата. Протеинът в месото подпомага растежа и помага за възстановяването и укрепването на космените фоликули.

8-те най-добри храни за растеж на косата - opt aboutcom coeus resources content migration serious eats seriouseats.com images 2014 12 20141216 cooked steak vicky wasik 12028129 98b64a0c2936461b99133ae75914f22b

Червеното месо, по-специално, е богато на вид желязо, което е лесно за усвояване. Този минерал помага на червените кръвни клетки да доставят кислород до всички клетки в тялото, включително космените фоликули.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares