5 храни, които трябва да избягвате при хемороиди

5 храни, които трябва да избягвате при хемороиди

Хемороидите са неприятен, но за съжаление често срещан проблем. Начинът на хранене има отношение, като може да подобри или да влоши в известна степен страданието. В тази статия ще се съсредоточим върху 5 храни, които трябва да избягвате при хемороиди. Тези храни могат да раздразнят храносмилателната система, причинявайки възпаление и влошаване на симптомите на хемороиди.

Някои храни „дразнят“ хемороидите?

Някои храни могат да причинят възпаление в храносмилателната система, което да влоши хемороидите. Ето някои примери за храни, които могат да раздразнят хемороидите:

  • пикантни храни;
  • преработени храни;
  • млечни продукти;
  • пържени и мазни храни;
  • кофеин и алкохол.

1. Дълбоко пържени храни

Преработени хранителни продукти, като замразените ястия и бързите храни, често изискват или са преминали през дълбоко пържене. Те могат да бъдат тежки и трудни за смилане, по-бедни са на хранителни вещества, съдържат много сол и нездравословни мазнини, които могат да допринесат за лошо храносмилане и запек.

Пържените храни съдържат по-малко фибри, така че е по-добре да ги избягвате. Те като цяло са вредни. Повишената им консумация може да доведе до затлъстяване е други здравословни проблеми.

2. Пикантни храни

Пикантните храни са любими на мнозина, но съвсем не се препоръчват, ако страдате от хемороиди. Разумно е да ограничите консумацията им, в противен случай проблемите ви в тоалетната може да се задълбочат.

3. Мляко и млечни продукти

Млякото и млечните продукти могат да бъдат трудни за смилане за една част от хората. Консумацията им може да доведе до образуване на газове в стомаха, а те от своя страна до спазми в стомаха и упорит запек.

Млякото, сиренето и другите млечни продукти като цяло не се отразяват добре на хората с хемороиди. Те могат да доведат до обостряне на и на други заболявания. Не е нужно изцяло да ги изхвърлите от диетата си. Намалете консумацията им или предпочитайте изварата пред сиренето, както и киселото мляко пред прясното.

5 храни, които трябва да избягвате при хемороиди - banner 6

4. Рафинирани храни

Рафинираните храни като бял ориз, бял хляб, всякакви тестени закуски и сладкиши с бяло брашно. Като цяло тези храни имат дефицит на фибри, докато пълнозърнестите храни са много по-полезни за здравето и конкретно за хората с хемороиди.

Рафинираните зърнени храни са основната причина за запек при много хора, а запекът влошава симптомите на хемороиди.

5. Богати на сол храни

Ако обичате да чипс, солени фъстъци, крекери и полуфабрикати, трябва да помислите добре, преди да ги купите. Силно солените храни могат да доведат до задържане на вода, да повлияят на кръвоносните съдове, включително на тези в ануса. Една от причините за запек е недостатъчното количество вода в червата за изхвърляне на изпражненията. Затова трябва да изоставите тези силно осолени храни.

5 храни, които трябва да избягвате при хемороиди - best weight loss diets hero

Как да се храните, ако страдате от хемороиди?

Накрая нека обърнем внимание и на полезните храни, при наличието на това състояние. Богатите на фибри храни, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, могат да омекотят изпражненията, което ги прави по-лесни за преминаване, намалявайки напрежението по време на изхождане. Сините сливи и други източници на естествени лаксативи също могат да помогнат за предотвратяване на запек.

Важно е винаги да сте хидратирани, да пиете много вода, тъй като това помага и за омекотяване на изпражненията. Храни, богати на флавоноиди, като горски плодове и цитрусови плодове, могат да укрепят кръвоносните съдове, намалявайки риска от обостряне на хемороиди.

Здравословната диета с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и домашно приготвена храна е оптималния вариант за всеки човек, но особено за хората, които страдат от хемороиди.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares