5 храни за добър имунитет през есента

5 храни за добър имунитет през есента

Eсента е прекрасен сезон. Времето е все още топло, но вече няма жеги, природата разгръща своята красова. Може би единственият недостатък на есенните месеци е, че с тях започва и сезонът на настинките и грипа. Начинът ни на хранене може до някаква степен да компенсира, като чрез хранителните вещества подсилим имунната си система и я подготвим за дебнещите вируси.

Вижте кои 5 храни могат да бъдат най-добрите ви помощници в това отношение.

1. Кейл

5 храни за добър имунитет през есента - kale 182565 1

Вероятно не е изненада, че кейлът присъства в този списък. Той си е изградил репутация на суперхрана заради всички витамини, минерали и хранителни вещества, които може да ви осигури само в една порция.

Има много причини да добавите малко кейл към диетата си – от укрепване на костите до подсилване здравето на сърцето. Що се отнася до имунната ви система, кейлът също може да се похвали с някои предимства. Можете да получите 22% от дневната стойност на витамин С от 1 чаша от този зеленчук. Плюс това, листните зеленчуци помогнат за намаляване на нивата на възпаление в тялото, което обикновено се свързва с възникване на заболяване в тялото.

2. Тиква

5 храни за добър имунитет през есента - cooking with pumkin today main 180913
Тиквата е фаворит за есента. Има толкова много начини да се насладите на този универсален есенен зеленчук. Не само, че е задължителен вкус през това време на годината, но също така има някои впечатляващи хранителни и здравословни ползи. Тиквите са пълни с прекурсорни хранителни вещества, които тялото ни използва, за да произвежда витамин А.

Витамин А е важен за поддържането на здрав имунитет и дори може да направи вашата противогрипна ваксина по-ефективна. Изследванията са установили, че високите нива на антиоксиданти в тиквата, особено каротеноиди, играят важна роля за имунната функция. Похапвайте си тиква колкото се може по-често.

3. Брюкселско зеле

5 храни за добър имунитет през есента - seared brussels sprouts with lardons hero 43e4677416194e6f8a01f1ef60dd16f1

Независимо дали харесвате  брюкселско зеле, изпечено с чесън и пармезан или превърнато в чипс от брюкселско зеле, този здравословен есенен зеленчук заслужава статут на суперхрана. Брюкселското зеле има множество ползи за здравето и поддържането на здрав имунитет е сред тях.

Една порция от 1 чаша съдържа около 75 милиграма витамин С, което означава, че можете почти да задоволите дневните си нужди от този витамин (които варират около 90 mg) само с едно хранене. Витамин С помага да поддържате имунната си система силна, като забавя производството на свободни радикали, което намалява хроничното възпаление в тялото, което може да причини заболяване.

4. Ябълки

5 храни за добър имунитет през есента - apples 101 about 1440x810 1

Има десетки сортове ябълки, които служат за различни цели – от гарниране на салата до печене на пай. Този популярен плод съдържа и някои впечатляващи хранителни и здравословни ползи. Една средна ябълка има около 10% от DV на витамин С. Плюс това, ябълките са пълни с антиоксиданти, като кверцетин и катехин, които помагат за намаляване на възпалението.

5. Праз

5 храни за добър имунитет през есента - 102702509 andy lyons 2000 fe48e7b2907444eba0e9994c06ea3c46

Празът има ниско съдържание на калории и са богати на основни витамини и минерали като витамин К, витамин А и фолат. Съдържа също антиоксиданти, които могат да подобрят цялостното здраве. Съдържанието им на фибри поддържа здравето на храносмилането, а техните серни съединения могат да имат противовъзпалителни свойства.

Въпреки че нито една храна със сигурност няма да ви предпази напълно от настинка, здравословният начин на хранене с много плодове и зеленчуци е добър начин да подкрепите имунната си система. Тези 5 храни имат статут на „суперхрани“ за есента, заради хранителните вещества, витамини и минерали, които съдържат. Освен това са и много вкусни – как да им устоиш?Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares