5 мита за консумацията на захар

5 мита за консумацията на захар

1.„Всяка захар е лоша захар.“

Вероятно сте чували отново и отново за това как всички трябва да ядем по-малко захар. Но това, което експертите наистина имат предвид, е, че трябва да ядем по-малко добавена захар. Това е допълнителната захар в храните, за да им придаде сладък вкус – като кафявата захар в бисквитите с парченца шоколад или меда, който напръсквате върху киселото си мляко.

Добавената захар е различна от захарта, която се среща естествено в някои храни, като плодове или мляко. От една страна, натуралната захар идва в пакет с витамини, минерали и хранителни вещества, които помагат да се компенсират някои от негативните аспекти на съдържанието на захар. Например плодовете съдържат фибри, които карат тялото ни да абсорбира захарта с по-бавна скорост.

Не се притеснявайте за неща като цели плодове или обикновени млечни продукти (като мляко или неподсладено кисело мляко). Източниците на добавена захар – десерти, сладки напитки или пакетирани храни – са нещата, на които трябва да следите.

2. „Минимално преработените или естествените захари са по-добри за вас.“

Вярно е, че минимално преработените подсладители, като мед или кленов сироп, съдържат повече хранителни вещества от силно преработените като бялата захар. Но количествата на тези хранителни вещества са много малки, така че те вероятно няма да имат измеримо въздействие върху вашето здраве. За вашето тяло всички източници на захар са еднакви.

Нещо повече, тези естествени подсладители не получават никаква специална обработка в тялото ви. Храносмилателният тракт разгражда всички източници на захар до прости захари, наречени монозахариди.Тялото ви няма представа дали идва от трапезна захар, мед или нектар от агаве. Той просто вижда монозахаридни захарни молекули и всички тези захари доставят 4 калории на грам, така че всички имат еднакво въздействие върху теглото ви.

5 мита за консумацията на захар - webpc passthru

3. „Трябва напълно да изключите захарта от живота си.“

Не е необходимо да изключвате напълно добавената захар от живота си. Различните здравни организации имат различни препоръки за количеството захар, което трябва да ограничите на ден, но всички те са съгласни, че има място за малко захар в здравословната диета.

Жените количеството трябва да приемат максимум 6 чаени лъжички (25 грама), а мъжете  по-малко от 9 чаени лъжички (36 грама) на ден. Всичко опира до – познахте – умереност.

4. „Невъзможно е да се избегне захарта.“

Мнозинството хора прекаляват с консумацията за захар, при това ежедневно. Не сте сигурни дали сте един от тях? Опитайте да регистрирате приема на захар в подходящо приложение за няколко дни. Това може да ви даде представа колко сладки неща всъщност ядете и да ви улесни да ядете по-малко добавена захар.

Ако прекалявате, намаляването не трябва да е болезнено. Вместо да се кълнете в любимите си сладки лакомства, опитайте се с по-малки порции. В крайна сметка в половин чаша сладолед има наполовина по-малко грама захар в сравнение с цяла чаша.

Обърнете внимание и на пакетираните храни. Неща като хляб, ароматизирано кисело мляко, зърнени храни и дори доматен сос могат да имат повече добавена захар, отколкото очаквате. Така че обърнете внимание на етикетите за хранителни стойности и потърсете опции, които ще ви помогнат да останете в рамките на дневния си лимит на захар.

5. „Пристрастяване към захарта“

Яденето на сладки неща кара кръвната Ви захар да се покачва и бързо да спада, което може да Ви остави уморени и с главоболие. Това често кара хората да търсят повече захар, за да стабилизират кръвната си захар и да им помогнат да се почувстват по-добре. Това е причината за прекаляването със захарта, а не наличието на зависимост в класическия смисъл на думата.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares