Какви рискове за здравето крие прекомерната консумация на захар?

Какви рискове за здравето крие прекомерната консумация на захар?

1.Риск от наднормено тегло

Степента на затлъстяване нараства в световен мащаб и доказателствата сочат, че добавената захар – често от подсладени напитки – е основен фактор за затлъстяването. Подсладените със захар напитки като газирани напитки, сокове и сладки чайове са пълни с фруктоза – вид проста захар. Консумацията на фруктоза увеличава глада и желанието ви за храна повече от глюкозата, основният вид захар, намираща се в нишестените храни.

Освен това проучванията върху животни показват, че прекомерната консумация на фруктоза може да причини резистентност към лептин, важен хормон, който регулира глада и казва на тялото ви да спре да яде. С други думи, сладките напитки не ограничават глада ви, което улеснява бързото приемане на голям брой течни калории. Това може да доведе до наддаване на тегло.

Изследванията показват, че консумацията на сладки напитки е свързана с наддаване на тегло и повишен риск от диабет тип 2. Освен това пиенето на много подсладени напитки е свързано с повишено количество висцерална мазнина – вид дълбока коремна мазнина, свързана със състояния като диабет и сърдечни заболявания.

2. Риск от сърдечни заболявания

Диетите с високо съдържание на захар се свързват с повишен риск от много заболявания, включително сърдечни заболявания, които са причина номер едно за смърт в световен мащаб

Доказателствата сочат, че диетите с високо съдържание на захар могат да доведат до затлъстяване и възпаление, както и до високи нива на триглицериди, кръвна захар и кръвно налягане – всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Освен това, консумацията на твърде много захар, особено от подсладени със захар напитки, е свързана с атеросклероза, заболяване, характеризиращо се с мастни отлагания, запушващи артериите.

3. Захарта засилва акнето

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, включително сладки храни и напитки, се свързва с по-висок риск от развитие на акне. Храни с по-висок гликемичен индекс, като преработени сладки, повишават кръвната Ви захар по-бързо от храни с по-нисък гликемичен индекс.

Какви рискове за здравето крие прекомерната консумация на захар? - l intro 1661527288

Консумирането на сладки храни може да причини скок в нивата на кръвната захар и инсулина, което води до повишена секреция на андроген, производство на мазнини и възпаление – всички те играят роля в развитието на акне. Доказателствата показват, че диетите с нисък гликемичен индекс са свързани с намален риск от акне, докато диетите с висок гликемичен индекс са свързани с по-висок риск от акне.

4. Риск от диабет тип 2

Диабетът е водеща причина за смъртност и намалена продължителност на живота. Разпространението му се е увеличило повече от два пъти през последните 30 години и прогнозите показват, че тежестта му ще продължи да нараства. Прекомерната консумация на захар исторически се свързва с повишен риск от диабет.

Яденето на големи количества захар може индиректно да повиши риска от диабет, като допринася за наддаване на тегло и увеличаване на телесните мазнини – и двете от които са рискове за развитие на диабет.

Затлъстяването, което често се причинява от прекомерна консумация на захар, се счита за най-силният рисков фактор за диабет. Нещо повече – продължителната консумация на високо съдържание на захар предизвиква резистентност към инсулина, хормон, произвеждан от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност води до повишаване на нивата на кръвната захар и значително увеличава риска от диабет.

5. Риск от рак

Яденето на прекомерни количества захар може да увеличи риска от развитие на някои видове рак. Диета, богата на сладки храни и напитки, може да доведе до затлъстяване, което значително повишава риска от рак. Освен това диетите с високо съдържание на захар увеличават възпалението в тялото ви и могат да причинят инсулинова резистентност, като и двете увеличават риска от рак.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares