Лятна зеленчукова паста
Необходимите продукти:
- 250 грама пълнозърнеста пене паста или друга;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета;
- 1 жълта тиква, нарязана на кубчета;
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
- 1 чаша чери домати, наполовина;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаша нарязан пресен босилек;
- сок от 1 лимон;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Отцедете и оставете настрана.
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън.
Добавете тиквичките, жълтата тиква, чушката, чери доматите и чесъна в тигана. Гответе, докато зеленчуците станат хрупкави, около 5-7 минути.
Добавете сварената паста в тигана и разбъркайте, за да се смеси всичко добре.
Разбъркайте с наситнения босилек и лимоновия сок.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте пастата топла и се насладете!
Азиатска пилешка салата
Необходимите продукти:
- 2 чаши варени пилешки гърди, нарязани на кубчета;
- 4 чаши смесени зелени салати;
- 1 чаша настъргано зеле;
- 1 морков, настърган;
- 1/4 чаша филирани бадеми;
- 1/4 чаша нарязан кориандър;
- 2 супени лъжици сусамово масло;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 1 супена лъжица оризов оцет;
- 1 супена лъжица мед;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете свареното пиле, зелената салата, настърганото зеле, настъргания морков, нарязаните бадеми и нарязания кориандър.
В отделна малка купа разбийте заедно сусамовото масло, соевия сос, оризовия оцет, меда, солта и черния пипер.
Поръсете дресинга върху салатата и я разбъркайте.
Сервирайте салатата охладена и се насладете!
Средиземноморски дюнер с хумус
Необходимите продукти:
- 4 големи пълнозърнести тортили;
- 1 чаша хумус;
- 1 чаша нарязани на кубчета краставици;
- 1 чаша нарязани на кубчета домати;
- 1/2 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1/4 чаша нарязани маслини Каламата;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- пресен магданоз, нарязан (за гарнитура);
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Поставете тортилите върху чиста повърхност.
Разстелете хумуса равномерно върху тортилите.
Наредете нарязаните на кубчета краставици, домати, червен лук, маслини Каламата и натрошено сирене фета върху хумуса.
Подправете със сол и черен пипер.
Навийте стегнати тортили, като ги сгъвате отстрани, докато вървите.
Разрежете тортилите наполовина и украсете с пресен магданоз.
Гръцка салата орзо
Необходимите продукти:
- 1 чаша сварена орзо паста;
- 1 чаша чери домати, наполовина;
- 1/2 чаша нарязана на кубчета краставица;
- 1/2 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1/4 чаша нарязани маслини Каламата;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 2 супени лъжици наситнен пресен копър;
- 2 супени лъжици лимонов сок;
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете сварената орзо паста, чери доматите, краставицата, червения лук, маслините Каламата, натрошеното сирене фета и нарязания пресен копър.
В малка купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.
Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте внимателно, за да покрие всички съставки.
Коригирайте подправките, ако е необходимо.
Охладете в хладилник за поне 30 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.
Сервирайте салатата охладена и се насладете!
Пържен ориз с ананас по тайландски
Необходимите продукти:
- 2 чаши варен жасминов ориз (за предпочитане охладен);
- 1 чаша нарязан на кубчета ананас;
- 1/2 чаша нарязани на кубчета чушки (всякакъв цвят);
- 1/2 чаша нарязани на кубчета моркови;
- 1/2 чаша замразен грах;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици растително масло;
- 2 яйца;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 1 супена лъжица рибен сос (по избор за допълнителен вкус);
- 1 супена лъжица къри на прах;
- 1/4 чаша нарязан пресен кориандър;
- 1/4 чаша печено кашу (по желание, за гарнитура);
- резенчета лайм, за сервиране.
Начин на приготвяне
Загрейте растителното масло в голям тиган на средно висока температура.
Добавете нарязания чесън и нарязания на кубчета червен лук в тигана и запържете за 1-2 минути.
Добавете нарязаните на кубчета чушки, нарязаните на кубчета моркови и замразения грах в тигана. Запържете още 2-3 минути, докато зеленчуците леко омекнат.
Избутайте зеленчуците от едната страна на тигана и счупете яйцата в празното пространство. Разбийте яйцата до готовност.
Добавете охладения сварен ориз в тигана, като разбиете всички бучки с шпатула или вилица. Запържете заедно ориза и зеленчуците за 2-3 минути.
В малка купа разбийте заедно соевия сос, рибения сос (ако използвате) и кърито на прах. Изсипете сместа от соса върху ориза и го запържете, за да се покрие равномерно.
Добавете нарязания на кубчета ананас в тигана и продължете да бъркате, докато всички съставки се смесят добре и се загреят.
Махнете тигана от котлона и разбъркайте с нарязания пресен кориандър.
Сервирайте тайландския пържен ориз с ананас, гарниран с печено кашу (по желание) и резенчета лайм отстрани за изстискване върху ориза.