5 рецепти за свеж летен обяд

5 рецепти за свеж летен обяд

Лятна зеленчукова паста

Необходимите продукти:

  • 250 грама пълнозърнеста пене паста или друга;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1 тиквичка, нарязана на кубчета;
  • 1 жълта тиква, нарязана на кубчета;
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
  • 1 чаша чери домати, наполовина;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1/4 чаша нарязан пресен босилек;
  • сок от 1 лимон;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Отцедете и оставете настрана.

В голям тиган загрейте зехтина на среден огън.

Добавете тиквичките, жълтата тиква, чушката, чери доматите и чесъна в тигана. Гответе, докато зеленчуците станат хрупкави, около 5-7 минути.

Добавете сварената паста в тигана и разбъркайте, за да се смеси всичко добре.

Разбъркайте с наситнения босилек и лимоновия сок.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте пастата топла и се насладете!

Азиатска пилешка салата

5 рецепти за свеж летен обяд - asian sesame salad 15 1200x1200 1

Необходимите продукти:

  • 2 чаши варени пилешки гърди, нарязани на кубчета;
  • 4 чаши смесени зелени салати;
  • 1 чаша настъргано зеле;
  • 1 морков, настърган;
  • 1/4 чаша филирани бадеми;
  • 1/4 чаша нарязан кориандър;
  • 2 супени лъжици сусамово масло;
  • 2 супени лъжици соев сос;
  • 1 супена лъжица оризов оцет;
  • 1 супена лъжица мед;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете свареното пиле, зелената салата, настърганото зеле, настъргания морков, нарязаните бадеми и нарязания кориандър.

В отделна малка купа разбийте заедно сусамовото масло, соевия сос, оризовия оцет, меда, солта и черния пипер.

Поръсете дресинга върху салатата и я разбъркайте.

Сервирайте салатата охладена и се насладете!

Средиземноморски дюнер с хумус

5 рецепти за свеж летен обяд - 168176 640x428

Необходимите продукти:

  • 4 големи пълнозърнести тортили;
  • 1 чаша хумус;
  • 1 чаша нарязани на кубчета краставици;
  • 1 чаша нарязани на кубчета домати;
  • 1/2 чаша нарязан на кубчета червен лук;
  • 1/4 чаша нарязани маслини Каламата;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • пресен магданоз, нарязан (за гарнитура);
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Поставете тортилите  върху чиста повърхност.

Разстелете хумуса равномерно върху тортилите.

Наредете нарязаните на кубчета краставици, домати, червен лук, маслини Каламата и натрошено сирене фета върху хумуса.

Подправете със сол и черен пипер.

Навийте стегнати тортили, като ги сгъвате отстрани, докато вървите.

Разрежете  тортилите наполовина и украсете с пресен магданоз.

Гръцка салата орзо

5 рецепти за свеж летен обяд - greek orzo salad with feta cheese

Необходимите продукти:

  • 1 чаша сварена орзо паста;
  • 1 чаша чери домати, наполовина;
  • 1/2 чаша нарязана на кубчета краставица;
  • 1/2 чаша нарязан на кубчета червен лук;
  • 1/4 чаша нарязани маслини Каламата;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • 2 супени лъжици наситнен пресен копър;
  • 2 супени лъжици лимонов сок;
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете сварената орзо паста, чери доматите, краставицата, червения лук, маслините Каламата, натрошеното сирене фета и нарязания пресен копър.

В малка купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.

Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте внимателно, за да покрие всички съставки.

Коригирайте подправките, ако е необходимо.

Охладете в хладилник за поне 30 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.

Сервирайте салатата охладена и се насладете!

Пържен ориз с ананас по тайландски

5 рецепти за свеж летен обяд - thai pineapple fried rice 3217754 hero 06 b651d5a9ed0843279404aac9a0f6c475

Необходимите продукти:

  • 2 чаши варен жасминов ориз (за предпочитане охладен);
  • 1 чаша нарязан на кубчета ананас;
  • 1/2 чаша нарязани на кубчета чушки (всякакъв цвят);
  • 1/2 чаша нарязани на кубчета моркови;
  • 1/2 чаша замразен грах;
  • 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици растително масло;
  • 2 яйца;
  • 2 супени лъжици соев сос;
  • 1 супена лъжица рибен сос (по избор за допълнителен вкус);
  • 1 супена лъжица къри на прах;
  • 1/4 чаша нарязан пресен кориандър;
  • 1/4 чаша печено кашу (по желание, за гарнитура);
  • резенчета лайм, за сервиране.

Начин на приготвяне

Загрейте растителното масло в голям тиган на средно висока температура.

Добавете нарязания чесън и нарязания на кубчета червен лук в тигана и запържете за 1-2 минути.

Добавете нарязаните на кубчета чушки, нарязаните на кубчета моркови и замразения грах в тигана. Запържете още 2-3 минути, докато зеленчуците леко омекнат.

Избутайте зеленчуците от едната страна на тигана и счупете яйцата в празното пространство. Разбийте яйцата до готовност.

Добавете охладения сварен ориз в тигана, като разбиете всички бучки с шпатула или вилица. Запържете заедно ориза и зеленчуците за 2-3 минути.

В малка купа разбийте заедно соевия сос, рибения сос (ако използвате) и кърито на прах. Изсипете сместа от соса върху ориза и го запържете, за да се покрие равномерно.

Добавете нарязания на кубчета ананас в тигана и продължете да бъркате, докато всички съставки се смесят добре и се загреят.

Махнете тигана от котлона и разбъркайте с нарязания пресен кориандър.

Сервирайте тайландския пържен ориз с ананас, гарниран с печено кашу (по желание) и резенчета лайм отстрани за изстискване върху ориза.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares