5- те храни, които може да изчезнат

5- те  храни, които може  да изчезнат

Изменението на климата може скоро да доведе до изчезването на някои от любимите ни храни. Глобалното затопляне вече води до промяна на климатичните модели на планетата. Тъй като те се променят, ще се промени и способността на фермерите да отглеждат храна в количествата, с които много от нас са свикнали днес. Това означава, че през следващите години голяма част от продуктите, които сме свикнали да виждаме в магазините днес, може да започнат да изчезват.

Има много причини, поради които изменението на климата може да повлияе на храната. А ето и кои са храните, за които се смята, че може да изчезнат в близко бъдеще:

Кафе

Кафето е най-популярната напитка в света, с около 2 милиарда изпити чаши, всеки ден. Кафеените растения са засегнати от разрушителна гъба, наречена „роя“ или „листна ръжда“, която процъфтява при повишаващите се температури в Латинска Америка. Листната ръжда кара растението кафе да спре фотосинтезата, тъй като листата са покрити със спори, с цвят на желязо.

Между 2012 г. и 2017 г. листната ръжда е причинила щети и пропуснати ползи за над 2,5 милиарда евро, принуждавайки почти 2 милиона фермери да напуснат земята си. Променящите се температури намаляват площите, подходящи за отглеждане на боб. В Африка се предвижда броят на регионите, подходящи за отглеждане на кафе, да намалее с 65 процента до 2080 г. Производителите търсят устойчиви на климатични условия растения и други решения на проблемите, пред които са изправени, но бъдещето за любимия сорт на любителите на кафе, Арабика е под въпрос.

Шоколад

Какаовите зърна се нуждаят от много специфична среда, за да процъфтяват и могат да растат само в зона, на 20 градуса северно и южно от екватора. Те изискват равномерни температури, висока влажност, обилен дъжд, богата на азот почва и защита от вятър. Комбинацията от тези условия се срещат в тропическите гори.
Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) изчислява, че районите за отглеждане на какао може да се сблъскат с повишаване на температурата с 2,1 градуса по Целзий до 2050 г., което драстично ще намали площите за отглеждане. Без условията, необходими за отглеждането на тези зърна, шоколадът може да изчезне напълно от рафтовете на супермаркетите.

Банани

Бананите са най-популярният плод в света. Произвеждани в 135 страни, площите, подходящи за отглеждане на банани, се очаква да се увеличат с 50 процента до 2070 г. Тъй като бананите процъфтяват в тропически среди, повишаването на глобалните температури може да превърне повече площи, в годни за отглеждане на банани. Липсата на налична вода, в тези райони обаче, ще бъде проблем. В допълнение, повишаването на температурите може да доведе до увеличаване на панамската и черната сигатока болест. Това е гъбична инфекция, която води до дехидратация и бананите загиват.

Авокадо

Авокадото вече предизвика спорове, тъй като хората започнаха да се съмняват в въздействието му върху околната среда. Също като бананите, те се отглеждат като монокултури. Това означава, че една култура е засадена без голямо биоразнообразие, което прави културата по-податлива на вредители и болести.

Вино

Сортовете грозде са много податливи на условията на околната среда. Причината, поради която имената на вината са толкова силно защитени от местоположението им, е, че дори и най-малката промяна може да доведе до разлика във вкуса, която веднага ще се усети. Климатичните промени могат да доведат до изчезване на някои сортове грозде, а от там и на любимата на много хора напитка.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares