Кои са 9-те основни алергена?

Кои са 9-те основни алергена?

Има данни, че повече от 170 храни причиняват алергични реакции, но основните причинители са така наречените „Големите девет“: мляко, яйца, ядки, риба, ракообразни, миди, пшеница, соя и сусам. В действителност всяка храна може да причини анафилаксия, което е потенциално животозастрашаваща реакция на организма. Кои са 9-те основни алергена:

Краве мляко

Най-честата хранителна алергия сред децата, е от краве мляко. Американският колеж по астма, алергия и имунология (ACAAI) съобщава, че около 2-3% от децата под 3-годишна възраст имат алергия към краве мляко и въпреки, че преди това експертите вярваха, че повечето деца ще надраснат алергията си, докато достигнат училищна възраст, по-малко от 20% от тези деца, с алергия към мляко я превъзмогват, до 4-годишна възраст. Има обаче добри новини: цели 80% ще превъзмогнат алергията си до 16-годишна възраст.

Важно е да се отбележи, че алергията към мляко е различна от непоносимостта към лактоза, въпреки че двете състояния често се бъркат. В случай на непоносимост към лактоза, на човек му липсва ензимът, необходим за смилането на лактозата, захарта, намираща се в млякото. Въпреки това, когато човек има алергия към мляко, тялото му произвежда имунен отговор, който потенциално може да причини анафилаксия.

Яйца

Алергиите към яйца засягат около 2% от децата, въпреки че 70% от тези деца вероятно ще надраснат алергията си до 16-годишна възраст. В случай на алергия към яйца тялото е чувствително към протеина в яйцата, който смята за вреден , като по този начин предизвиква имунна реакция. Някои хора са алергични специално към яйчен жълтък, докато други са алергични към яйчен белтък. Това обаче не помага в много ситуации, защото няма начин да се отделят жълтъците от белтъците, по безопасен начин.

Фъстъци

Това е един от най-често срещаните алергени, свързани с анафилаксия. Те засягат около 2,5% от децата. Алергията към фъстъци не е същото като алергията към ядките. Фъстъците са бобово растение. Много продукти от фъстъци обаче се обработват в същото съоръжение като ядките и така съществува риск от кръстосано замърсяване.

Ядки

Въпреки че алергията към дървесни черупкови плодове не е същата като алергия към фъстъци, има известно припокриване. Около 40% от алергичните към фъстъци, имат алергия и към ядки. Дървесните ядки включват бадеми, кашу, орехи и кедрови ядки и други.

Алергията към ядките може да бъде също толкова опасна, колкото и алергията към фъстъци, като също носи значителен риск от анафилаксия. Според ACAAI по-малко от 10% от хората с алергия към дървесни ядки я надрастват.

Риба

Около 40% от рибните алергии не се откриват, докато човек не достигне зряла възраст. За разлика от други хранителни алергии, които обикновено се откриват в детството. Това, което често е известно като алергия към риба, се отнася до риба с перки, като риба тон и сьомга, която не трябва да се бърка с алергия към ракообразни, като скариди и раци.

Ракообразни (миди)

Алергията към миди е най-често срещаният тип хранителна алергия при възрастни и една от най-често срещаните при деца. Скаридите, омарите и раците попадат в категорията на ракообразните миди. Хората с алергия към миди често все още могат да ядат мекотели, включително стриди и миди.

Пшеница

Хората с алергии към пшеница обикновено трябва също да избягват нехранителни продукти, съдържащи пшеница. Алергията към пшеницата не е същото нещо като цьолиакия, автоимунно разстройство, предизвикано от вид протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта.

Храните, маркирани като безглутенови, често могат безопасно да се консумират от хора, с алергии към пшеница, тъй като тези продукти без глутен не съдържат пшеница.

Соя

Соевите алергии са най-чести при кърмачета и малки деца, като повечето деца я надрастват. Хората с алергия към соя трябва да избягват храни като соя и тофу. Обикновено все още могат да ядат преработени съставки като рафинирано соево масло или соев лецитин. Те трябва да внимават при избора на всякакви версии без млечни продукти. Традиционно базираните, на млечни продукти храни (като мляко, сладолед или сирене), често се правят със соева алтернатива.

Сусам

Сусамът е деветата най-често срещана хранителна алергия сред деца и възрастни. Тъй като сусамът може да се нарича с различни имена в списъците на съставките (като бен или тахан), за хората със сусамова алергия може да бъде трудно да се ориентират, в безопасните хранителни продукти.

В сила от 1 януари 2023 г. Законът FASTER от 2021 г. изисква сусамът да бъде ясно етикетиран, върху всички опаковки на храни.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares