12 правила за поведение в ресторант

12 правила за поведение в ресторант

В наши дни не е задължително посещението в ресторант да е по някакъв специален повод. Въпреки това е хубаво човек да е запознат с етикета на поведение в такъв тип заведения и да ги спазва. Това само би направило добро впечатление на околните и би съдействало за доброто прекарване на всички в ресторанта.

Ето нашите 12 правила за поведение в ресторант:

1. Не поставяйте на масата нищо от вашите вещи – телефони, слънчеви очила, чанти и т. н. Това е нехигиенично и не кореспондира с добрия вкус.

2. Стойката ви на масата е от голямо значение. Стойте с изправен гръб, двата крака трябва да са на пода, ръцете ви не бива да са върху масата. Само китките може да се докосват до нея. Не е желателно да поставяте лактите си върху масата. Добрата стойка ще спомогне и за добрия ви външен вид.

3. Общувайте спокойно и вежливо с персонала на ресторанта. Ако служителите имат табелки с имена, обръщайте се към тях по име. Ако искате да повикате някой, това трябва да става чрез зрителен контакт и лек жест с ръка.

4. Не бива да държите менюто във въздуха или то да закрива лицето ви от вашия събеседник. Правилното е да го подпрете леко на масата или изцяло да лежи върху нея докато го разглеждате.

5. Преди да започнете да се храните, поставете дадената ви салфетка върху коленете си. Добре е да я сгънете наполовина с гънката към вас. Използвайте вътрешната й страна, така че петната, които ще останат да са видими само за вас. Ако ставате за малко, оставете салфетката на стола си, а когато си тръгвате на масата.

6. Хляб се яде като се отчупват малки парчета. Хлябът не се реже с нож, нито се отхапва направо.

7. Добре е да запазите краищата на чинията си чисти. Това е знак на уважение към човека, който ще я отсервира, защото той трябва да я хване за ръба когато я взима.

8. След като приключите с храненето, не местете чиниите. Не ги слагайте една върху друга. Служителите ще ги отсервират.

9. По-възпитано е, ако не изядете цялото количество храна, а оставите малко в чинията. Ако искате да покажете, че сте приключили с храненето, поставете вилицата и ножът в чинията така, че да показват 10:00 и 4:00 часа.

10. Когато изстисквате лимон го правете с една ръка, а с другата прикривайте, за да не опръскате някого. Сол и черен пипер се слагат едновременно с двете ръце.

11. На масата не се използват клечки за зъби или конец за зъби. Направете го в тоалетната.

12. Нанасянето на червило на масата не е забранено, но не и други гримове.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares