10 съвета за пълноценно хранене

10 съвета за пълноценно хранене

Пълноценното хранене е важно както за визията ни, така и здравето ни. Толкова ли е сложно да постигнем баланса? Запознайте се с нашите 10 съвета. Те със сигурност ще ви помогнат по вашия път към пълноценната и здравословна диета.

1 . Разнообразие

Това е задължително условие, за да наречем една диета здравословна. Много хора смятат, че задължително трябва да изключат определени „вредни“ продукти от менюто си, но това не е така.  Всичко е въпрос на мярка. Хапвайте от всичко, но не прекалявайте с нищо. Наслаждавайте се на разнообразието и то с чиста съвест!

2. Плодове и зеленчуци

Опитайте се да ги включвате не просто всекидневно, а по няколко пъти на ден и то при възможност в сурово състояние. Така ще си набавяте необходимите количества витамини, минерали, фибри и вторични растителни вещества.

3. Мляко и млечни продукти 

Тяхната консумация също е препоръчителна ежедневно. Те имат много ползи за здравето, само една от които е богатото им съдържание на калций. Избягвайте нискомаслените продукти, те често съдържат скрита захар, за подобряване на вкуса. Няма нищо притеснително в пълномаслените млека и продукти.

4. Зърнени храни и картофи

Пълнозърнестите храни, оризът, хлябът и картофите почти не съдържат мазнини. За сметка на това са богати на фибри, витамини и минерали, а също са и засищащи.

5. По-лека кулинарна обработка

Старайте се да готвите на по-ниски температури, за колкото се може по-кратко време и с малко мазнина и вода. Така ще запазите повече от хранителните вещества в храната, но също така и ще се насладите на нейния естествен вкус. Ще избегнете и образуването на вредни съединения в нея, както става при пърженето или при препичането на храните.

6. По-малко захар и сол

Това е от изключително значение. Прекомерната консумация на всяка една от двете носи много негативи за здравето, например проблеми с кръвната захар, с килограмите, със зъбите, с кръвното налягане, дори и с имунната система. Потърсете алтернативи като плодове за десерт и други подправки, вместо сол.

7. Намалете мазнините

Мазнините не може и не бива да бъдат изключвани от менюто. Те доставят на организма жизненонеобходимите  мастни киселини и мастноразтворими витамини. Те обаче са и висококалорични, така че не бива да се прекалява с количеството им. Ако системно го правите, освен с наднормено тегло, рисувате да се сдобиете и с някои заболявания. Прекомерната консумация на наситени мазнини може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

8. Хранете се бавно и се наслаждавайте на храната

Усетете удоволствието от вкусната храна. А защо не и да се научите и сами да я приготвяте? Така ще сте сигурни за нейния състав и качество и ще бъде точно по ваш вкус. Приготвяйте не просто вкусна храна, но и красива. Нека вашите блюда бъдат радост и за окото. Смисълът на всичко това е да имате едно добро отношение към храната, както и трябва да бъде.

9. Повече течности

Приемът на течности има отношение към правилното хранене. Приемът на алкохол не се препоръчва, не само защото като цяло е вреден за здравето, но и защото понякога той се превръща в заместител на храненето, на вечерята най-често. Избягвайте и напитките със захар. По-добре избирайте водата, фрешовете, айряна, чая, кафето също е полезно в разумни количества.

10. Движете се повече

Физическата активност ще помогне за регулирането на апетита и поддържането на добрата форма. Подобрява се и храносмилането. Тя дори може да намали емоционалното хранене. По-добре направете малко упражнения когато ви е скучно, отколкото да отворите хладилника.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares