7-те най-вкусни унгарски специалитета

7-те най-вкусни унгарски специалитета

Ако ви се случи да посетите красивата Унгария, непременно опитайте тези 6 местни деликатеса. Те са обичани както от унгарците, така и от милионите туристи, които ежегодно посещават тази страна. Кой ли ще ви допадне най-много?

Гулаш (gulyás)

Гулашът е едно от най-известните ястия от унгарския кулинарен репертоар, но дори и днес има сериозни погрешни схващания относно оригиналната версия на тази емблематичен специалитет. Името произлиза от gulyás (пастири). Пастирите са приготвяли това богато и пълноценно ястие в чайник на открит огън.

Днес гулашът, приготвен в чайник, се счита за най-автентичният от всички. Почти всеки регион има свой собствен вариант на рецептата, въпреки че в крайна сметка гулашът е нещо средно между супа и яхния, с телешко месо (понякога свинско), моркови, картофи, подправки и типичния червен пипер.

Гулашът има дълга история, датираща от девети век, но едва през 1800 г. се превръща в национален символ и средство за запазване на унгарската идентичност.

Рибарска супа (Halászlé)

Рибарската чорба заема също толкова важно място сред националните ястия и подобно на гулаша, се готви в казан на открит огън. Чорбата се приготвя от различни речни риби (шаран, сом, костур или щука) на едно, както и с голямо количество лют червен пипер, придаващ характерния яркочервен цвят. Има многобройни разновидности, като най-известните са a la Baja (предимно с шаран) или Szeged (направена с четири вида риба).

7-те най-вкусни унгарски специалитета - fischsuppe ungarn e1583343603729

Лангос (Lángos)

Любимото ястие на унгарците за всички времена безспорно е лангос – дълбоко изпържен плосък хляб. Той  със сигурност е нещо, което трябва да избягвате по време на диета.

Названието Lángos произлиза от унгарската дума за думата пламък. Смята се, че произходът на lángos се дължи на турското влияние в страната, докато други смятат, че идва от древните римляни. Това, което го прави толкова обичан, са безкрайните разнообразни гарнитури, които идват с него. Обикновено се яде с чеснов сос, сирене, tejföl (заквасена сметана) или дори колбаси.

7-те най-вкусни унгарски специалитета - taste hungary culinary walk budapest food tour lángos

Főzelék

Főzelék е толкова уникално унгарско ястие, че не може да се преведе на английски или български език.. Въпреки че на пръв поглед изглежда като супа, по-точно описание може да бъде гъста зеленчукова яхния.

Főzelék е един от малкото здравословни избори в списъка с национални ястия на Унгария и тъй като е практичен и лесен за приготвяне, е типично домашно ястие. Има специални барове főzelék, разпръснати из градовете, което го прави идеален избор за бързо, здравословно и типично унгарско хранене. Има много вариации, включително főzelék от картофи, грах, боб, леща и моркови, всички направени чрез задушаване и сгъстяване с брашно, смесено със заквасена сметана.

7-те най-вкусни унгарски специалитета - 36280459 2772685 4d1e34935f5b351eeb27e694d8d28d0c wm

Сомлой Галушка

Престижната титла „Любимата торта на Унгария“ единодушно се дава на somlói galuska – вкусен, незабравим десерт, приготвен от пандишпан, покрит с шоколадов крем, орехови ядки, ром и бита сметана отгоре.

Историята му датира от 1950 г., когато главният сервитьор на легендарния ресторант Gundel (Károly Gollerits) представя този новаторски десерт. Въпреки това, първата публично дегустирана торта е направена едва през 1958 г. от Бела Скокс – майстор сладкар, чиято торта става носител на награда на Световното изложение в Брюксел.

7-те най-вкусни унгарски специалитета - 6c20b80fae9c4814a91af908efe4a0cf

Пьоркьолт и Паприкас (Pörkölt и Paprikás)

Има pörkölt (яхния) и има paprikás (яхния с много сладък пипер). Въпреки че двете са ​​абсолютно отделни ястия, съставките, методът на приготвяне и резултатът са толкова сходни, че най-общо казано, паприкасът може да се опише като вид пьоркьолт.

Думата pörkölt буквално означава „печено“ и ястието се прави от говеждо, свинско, агнешко, пилешко, свинско или черен дроб (зависи от региона), приготвено с лук, червен пипер и други подправки.

7-те най-вкусни унгарски специалитета - goulash family 2 1

Торта Добош (Dobos)

Легендата за тортата Добош започва през 1885 г., когато унгарският сладкар Йожеф К. Добош представя своята пионерска торта на Националното общо изложение в Будапеща. Тортата Dobos е сред най-известните унгарски ястия. Приготвена е от пандишпан, наслоен с шоколадов маслен крем и гарниран с карамел. И технологията, и формата, и вкусът са били  новаторски за времето си. Основната съставка – масленият крем, е бил непозната и се е използвал за първи път. Добош пази рецептата си в тайна до пенсионирането си, въпреки че сега тортата добош има много вариации.

7-те най-вкусни унгарски специалитета - download 2



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares