Какво трябва да знаете за ускорителите на метаболизма

Какво трябва да знаете за ускорителите на метаболизма

Кое ускорява метаболизма ви най-много? Много марки изискани чайове могат да твърдят, че помагат на организма ви да изгори калориите, но сами по себе си няма как да бъдат решение.

Това не означава, че скоростта, с която тялото ви преработва храната и напитките в енергия е изцяло извън контрола ви.

Какво представлява метаболизма ви?

Метаболизмът съществува във всяка клетка от тялото ви и представлява многобройни химични процеси, които изгарят калориите, за да създават необходимата енергия да ви поддържа живи. Процесът по храносмилане, способността да дишате и как тялото ви се възстановява само зависят от метаболизма ви.

Възможно ли е да имате бавен метаболизъм?

Да. Има определени състояния, които могат да забавят метаболизма, като например намалена функция на щитовидната жлеза (симптоми на отпадналост, качване на тегло и мускулни крампи). Посетете личния си лекар, ако тези симптоми са налице.

И освен това, дори да нямате доказателства, че имате слаб метаболизъм, трудно ли е да помислите над идеята да целите тегло в здравословните норми?

Мускулните клетки изискват повече енергия, за да се задържат, отколкото мастните клетки. Заради това хората с повече мускулна маса от мазнини се радват на по-бърз метаболизъм. С възрастта започвате да губите мускулна маса, а също така и метаболизмът ви се забавя. Това означава, че ако тренирате повече и поддържате мускулите си, метаболизмът ви ще бъде по-бърз.

Какво представляват ускорителите на метаболизма?

Това са храни или хапчета, които могат да забързват метаболизма ви. Начинът, по който тялото ви трансформира въглехидратите, протеините и мазнините от храните в енергията, от която се нуждаете.

Известни съставки, забързващи метаболизма, са кофеинът, зеленият чай, капсаицинът (химикалът, който прави чили чушките люти) и Л-карнитинът (субстанцията, която превръща телесните ви мазнини в енергия).

Какво представляват хапчетата за ускоряване на метаболизма?

Хапчетата, хранителни добавки, които твърдят, че „забързват“ метаболизма и помагат да отслабнете. Отново, възможно е да съдържат кофеин, капсаицин, конюгирана линолова киселина, зелен чай и Л-карнитин.

Какво казват експертите за тези хранителни добавки?

„Повечето „ускорители на метаболизва“ са направени от екстракт от зелен чай, кофеин и малинови кетони, но има малко доказателства, че работят“, обясни д-р Хейзъл Уолис.

„Зеленият чай може да изгаря мазнини, като малък страничен ефект, но ако погледнем голямата картина, нещата няма да бъдат значими.“

Въпросът е струват ли си? Д-р Уолис казва категорично не.

„Като цяло, храната изисква елемент от метаболизма, за да я храносмели и да използва енергията.“

„Най-добрият начин да отслабнете е да се храните съобразно балансирана диета и да си набавяте правилните протеини.“

Естествени начини да забързате метаболизма си

Въпреки че следващия списък, който ще ви предложим, съдържа известни отговори, когато говорим за естествени начини да ускорите метаболизма си, няма сериозни доказателства да подкрепят, че те имат голям ефект.

1. Люти храни
2. Храни, богати на протеини – защото тялото ви използва повече енергия за храносмилането им
3. Кофеин
4. Зелен чай

Кои са най-добрите начини тялото ви да изгаря ккал?

Дейности като аеробика, кардио упражнения, като бягане или танцуване, както и силови тренировки, като мъртва тяга, трябва да окажат желания ефект върху тялото ви.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares