Мога ли да включа шоколад в диетата си?

Мога ли да включа шоколад в диетата си?

Признаваме си, че сме изпадали в тази ситуация и сме сигурни, че не сме сами! Целите да свалите малко излишни килограми и вече сте си забранили шоколада? Изкушението става толкова голямо, че дори проверявате в Google “Колко лошо е влиянието на шоколада за организма” и „Какво да включа в диетата си?“.

Можете ли да ядете шоколад, докато сте на диета?

Може би днес е щастливият ви ден! Защото можете да ядете шоколад и дори не е проблем да го правите всеки ден. Усещаме изненадата ви. Позволете ни да обясним. Първо, според английския речник на Оксфорд терминът диета се отнася до „видовете храна, които човек, животно или общност обичайно ядат“. Така че трябва да спрете да възприемате диетата като всекидневни лишения. А сега нека изясним защо шоколадът не е „лош герой“.

Добър ли е шоколадът за диетата ви?

Според проучване на Щатския университет Луизиана жените, които си позволяват шоколадова бисквитка от време на време имат по-нисък индекс на телесна маса, намалени нива на тревожност, по-добри настроения и по-малък риск от хранителни разстройства. Звучи добре, нали?

Ако хапвате шоколад има по-голяма вероятност да задържите килограмите си в здравословни норми и освен това сте по-слабо предразположени към заболявания в дългосрочен план.

Диетологът Рианон Ламбърт обясни, че всичко е въпрос на баланс и не трябва да вярвате в мита, че шоколадът е лош за здравето ви. „Всичко в умерени количества може да има желан ефект върху опитите за намаляване на телесните мазнини. Количеството и качеството на диетата играе огромна роля заедно с изразходваната енергия и получената енергия чрез храната, консумирана през целия ден.“

Вместо да си мислите „Яде ми се шоколад, но съм на диета“, заменете строгите си разсъждения с по-гъвкави. „Начинът, по който ще подходя към отслабване,ще бъде като огранича всички „лоши“ храни и консумирам единствено „чисти храни“, сподели Ламбърт. „Щом „изневеря“, веднага си мисля „Провалих диетата си“, и се отдавам на пиршество. Това се превърна в кръговрат – изключително стриктно хранене в продължение на няколко дни и след това гуляй. Отново и отново. Никога не отслабвах – дори в един момент качих килограми.

Промяната в неговите възгледи му помагат да се фокусира повече върху хранителните ползи. „Не се ограничавам от нищо, но същевременно знаех, че в бисквитката има повече калории, отколкото в салатата. Така че по-често си изяждах салатата, защото приемах по-малко калории.“

Насладете се на шоколада

Вместо да си задавате въпроса дали е „правилно“ да хапвате по малко шоколад всеки ден, диетологът Рианон Ламбърт предлага следното:

„Ако вечер посягате към шоколадово барче, това не е проблем. Но ако се случва всеки ден и това не ви кара да се чувствате чудесно, тогава опитайте да го правите на обяд. Това променя асоциацията, с която свързвате шоколада.“



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares