10 храни, които да опитате в Ирландия

10 храни, които да опитате в Ирландия

От агнешко през пролетта, до риба през лятото, яхнии и супи през зимата и, разбира се, картофи почти през цялото време на годината, ирландската кухня се състои от лесни, но стоплящи сърцето, сезонни, домашни рецепти.

Не си тръгвайте от Ирландия, преди да сте опитали…

1. Содена питка – Всяко ирландско семейство, има ръчно написана, собствена рецепта за содена питка. Някои я предпочитат сладка, с лъжица мед, захар или сушени плодове. Други я предпочитат поръсена със семена, трици или овес, за укрепване на здравето. Или със сладък сироп. Независимо от предпочитанията, основните съставки не се променят (содата бикарбонат и мътеницата, са естествени набухватели и към тях се добавя брашно). Яде се нарязана на филийки, щедро намазани с масло.

2. Черупчести храни – Ако посещавате Ирландия, извън летния сезон, шансовете да видите слънце, са много малки. Плюсът е, че ще можете да пирувате с едрите стриди (Ostrea eduli), чийто сезон е септември. Ще имате възможност да посетите Фестивалът на стридите в Галуей. Черупчестите храни изобилстват в ирландската кухня. От най- различни видове миди, до скариди, които имат посветен на тях фестивал в Хоут.

3. Ирландски яхнии – Готвенето в един съд, не е по-просто от ирландските яхнии. По традиция приготвени с овнешко месо, лук и картофи (добавянето на моркови, може да бъде несъвместимо). С цел избягване, яхнията да е твърде водниста (ужас от детството, на много от нас), някои рецепти препоръчват, да се добави ечемик, запръжка или нарязани картофи. Други – оставят яхнията да къкри, докато се изпари водата. В днешно време, най- често може да срещнете ирландската яхния, приготвена с агнешко с много билки – като мащерка, магданоз и дафинов лист, които придават дълбочина на вкуса.

4. Колканън и Чамп – Картофите сформират ирландската диета, след като са въведени от Новият Свят през късния XVI век. Населението на Ирландия, процъфтява, чрез този евтин и изобилствен източник на храна. По-късно е унищожен, след като реколтата от картофи е засегната от листни въшки през XIX век. Картофите са все още в основата на много ястия и традиционни рецепти, които са популярни и до днес. Колканън се състои от класическо картофено пюре, зеле и масло (или сметана), овкусени с пресен лук. Чамп е подобно. Картофено пюре с пресен лук, мляко и масло.

5. Боксти – Картофени кнедли, картофени палачинки и картофен хляб са всичко, което описва боксти. Някои казват, че името произлиза от ирландската фраза arán bocht tí, което означава „хлябът на бедните“. Рецептата е настърган суров картоф с намачкани картофи, смесени с брашно и сол, сварени и изпържени в масло („боксти кнедли“); добавени към тесто за палачинки и след това изпържени („боксти на тиган“); или добавени към тесто за палачинки, изпечени в тава за хляб и след това изпържени на филии („боксти на фурна“). Без значение, кой начин сте предпочели, бокстито си отива с почти всичко. Опитайте с бекон и яйца или пушена сьомга и сметана за гарнитура.

6. Варен бекон и зеле – Варените бекон, зеле и картофи, може да не ви звучат особено апетитно, но са дългогодишен семеен фаворит. По традиция, соленото свинско – месото от рамото или плешката на прасето, се кисне за цяла нощ (зависи колко обезсоляване е било нужно), преди да бъде сварено. Зелето се добавя в последните 10 минути. Най-често се сервира с мек сос от магданоз.

7. Пушена сьомга – Пушената сьомга е другото, което задължително трябва да опитате. Опушената на дъб сьомга, както и необичайната опушена на торф сьомга си заслужават да бъдат опитани.

8. Черна и бяла наденица – Ирландците не са единствените, които са открили изкушението на черната наденица (свинско месо, сланина и кръв, смесени с ечемик, лои и овесена каша, в силно подправена наденица). Бялата наденица(подобна, но без кръвта) е по- рядко срещана по света, но ирландската закуска не би била пълна, без парче и от двете. Освен за закуска, черната наденица се среща и в менюто на много ирландски ресторанти. Може да се сервира със сотирани миди, в крокети, под поширани яйца, в салати, ризото и като гарнитура към супа.

9. Кодъл – По традиция, името на дъблинското ястие на работническата класа, произлиза от бавното къкрене на съставките в яхнията. Остатъкът, в края на седмицата, се запича на фурна за няколко часа, с парчета свинска наденица, резени бекон, картофи и лук. За направата на подобрена версия, използвайте висок клас свинска наденица и бекон. Сервирайте със соден хляб, за да си топите и от соса.


10. Бармбрак
– Ентусиастите приготвят този плодов-чаен хляб през цялата година и го сервират задушен с масло, с чаша чай като следобедна закуска. На Хелоуин, в парчето си може да откриете късмет, който се смята, че разкрива бъдещето: парче парцалче е за лош късмет или бедност, пръстен – вещае сватба, грах – че няма да се омъжите, през идната година; монета – символизира богатство, а пръчката предсказва кавги. Стафидите, захаросаната кора (понякога накисната в черен чай или уиски) и смесените подправки, всички те отиват в микса.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares