Черният пудинг – всичко, което трябва да знаете

Черният пудинг – всичко, което трябва да знаете

Според някои здравни ентусиасти, черният пудинг може да се класифицира като „супер храна“.

Ако сте мнителни относно съдържанието на кръв, мас и силните подправки, не бихте опитали черен пудинг. Въпреки това някои го обожават за закуска.

Черният пудинг се превърна в тема на разговор в началото на 2016 г., след като сайтът Muscle Foods потвърди, че се класира като „супер храна“, заедно с къдравото зеле, броколите и спанака. Въпреки че е богат на антиоксиданти, смятаме, че терминът „супер храна“ трябва да бъде подробно разгледан и разсизскван.

Това, разбира се, не означава, че не си струва да дадете шанс на черния пудинг, особено ако никога не сте го опитвали.

Какво е черен пудинг?

Не може да се избегне факта, че черният пудинг е направен от животинска кръв. Ако това ви погнусява, може би е най-добре да оставите тази храна извън менюто си. Първоначално, той е създаден, с цел използването на всички части на животните, правейки го икономичен избор.

Черният пудинг се прави като кръвта (обикновено от прасета) се смесва с мас и овесена каша. Колбасът се сервира варен, пържен или на грил, нарязан на кръгчета или накъсан на малки парчета. Също като традиционния британски черен пудинг, подобни кървави наденици се сервират по целия свят – френската boudin noi (кървавица) и испанската morcilla, са два добре познати примера. Добавените подправки зависят според производителя.

Ако наистина, не можете да преодолеете съдържанието на кръв, можете да откриете вегетарианска или веган алтернатива на черен пудинг, но с повече овес. Белият пудинг е подобен на черния, но не съдържа кръв. Ако това прикова интереса ви, белият пудинг в Ирландия и Шотландия е много вкусен.

Полезен ли е черният пудинг?

Според диетологът Емер Дилейни, въпреки положителните си хранителни стойности, не трябва да прекаляваме с черния пудинг. „Черният пудинг в действителност има ползи. Той е с високо съдържание на протеини, които ви карат да се чувствате сити за по-дълго време. Богат е също на цинк и желязо, тъй като съдържа кръв. Нивата на желязо, варират според производителя, така че не винаги високите нива на желязо, са гарантирани.“

„От друга страна, той е доста калоричен. С 305 ккал и 22 г мазнини (от които 8,5 г са наситени) на 100 г. Също така, съдържа и 3 г сол на 100 г, което значително допринася за препоръките за прием на по-малко от 6 г на ден. Средна порция черен пудинг е около 75 г. В заключение бих казал, че няма проблем да ядете черен пудинг, от време на време. Печенето му е по-добрият и здравословен вариант.“

„Трябва да се отнесем по-внимателно с термина „супер храна“, тъй като поражда известни съмнения. Всъщност той не означава, че храните са здравословни. Когато говорим за плодове и зеленчуци, терминът „супер храна“ повишава осведомеността ни, че те наистина имат ползи. Но не бих го използвал, във връзка с черния пудинг“, допълни Дилейни.

Какво да правим с черния пудинг?

Сервирайте го намачкан

Ако не сте почитател на дебелите парчета черен пудинг, може да добавите малко количества късчета към картофеното пюре. Тази скромна рецепта, може да ви помогне, в случай че не обичате толкова много черен пудинг.
Използвайте го, за овкусяване

За да докажем, че черният пудинг е шефска съставка, рецептата на Джеймс Мартин ще ви покаже, как използването му в малки количества може да бъде много вкусно. Неговата копринена супа от целина е комбинирана с миди и черен пудинг. Това не е много традиционна комбинация, но всички вкусове се съчетават идеално.

В картофени кюфтета

Черният пудинг и картофите са печелившата комбинация. Тези вкусни кюфтенца се сервират с леко пикантно чътни. Може да прибавите и пържено яйце отгоре за съвършен брънч.

За плънка

Подобно на другите колбаси, можете да махнете обвивката на черния пудинг и да го използвате по предназначение. Тази месна рецепта ви показва как да го използвате като плънка за свинско филе. За още по-богат вкус, това подходящо за вечеря ястие, се сервира с ревен.

В яхния

Това горещо и сгряващо душата ястие, се приготвя в Ланкашър. Черният пудинг се комбинира с агнешко месо, пълнозърнеста горчица и вкусен сос грейви. Всичко това се покрива с нарязани картофи.

Вместо наденица

Тази зимна рецепта използва дебели парчета черен пудинг, вместо наденица в тази топла салата от ябълки, червено зеле, лешници, ябълков оцет и меден дресинг.

По традиционен начин

За някои най-традиционният начин за приготвяне на черен пудинг е пърженето му. Заменяйки надениците с аспержи, закуската става една идея по-лека от обичайната английска закуска. Ако все пак не е сезонът на аспержите, можете да ги замените с гъби или домати, с цел да освежите традиционната комбинация от яйце, бекон и черен пудинг.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares