6 ползи от следването на веган диетата

6 ползи от следването на веган диетата

Веган режимът има своите ползи за здравето. Нека видим кои са главните 6 от тях.

За хора, които искат да отслабнат, веганската диета може да помогне. Веганското хранене също може да помогне да поддържате здравето на сърцето си. Нещо повече, тази диета може да предложи известна защита срещу диабет тип 2 и някои видове рак.

1.Веганската диета е по-богата на определени хранителни вещества
Веганите не консумират месо и животински продукти. Вегетарианците не консумират само месо. Това е разликата между двата режима. Основните храни във веган диетата са пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, варивата, ядките и семената.

Типичната западна диета е доста по-различна и затова веган диетата, може да доведе до по-висок дневен прием на определени полезни хранителни вещества.

Няколко проучвания съобщават, че веган диетата често осигурява повече фибри, антиоксиданти и полезни растителни съединения. Тя също така изглежда по-богата на калий, магнезий, фолиева киселина и витамини А, С и Е (1, 2, 3).

Веган режимът  дори изглеждат с по-високо съдържание на желязо. Формата на желязото, която растенията осигуряват обаче, не е толкова бионалична — което означава, че тялото ви не е в състояние да го абсорбира — както формата, открита в животинските храни.

Ето защо е важно веган диетата да се планира внимателно, за да не се стига до хранителни дефицити. Често се наблюдават такива по отношение на витамин В12, ниацин, рибофлавин (витамин В2), витамин D, калций, йод, селен или цинк. Добре да се помисли да набавянето им и от хранителни добавки.

2. Веган храненето може да ви помогне да отслабнете
Все по-голям брой хора се обръщат към растителни диети с надеждата да се отърват от наднорменото тегло. Въпреки че няма гаранция, че веганската диета ще доведе до загуба на тегло, може да има някои основателни причини да я опитате.

Много наблюдателни проучвания показват, че веганите обикновено са по-слаби и имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) от невеганите.

В допълнение, няколко рандомизирани контролирани проучвания — златният стандарт в научните изследвания — съобщават, че веганските диети са по-ефективни за загуба на тегло от диетите, с които се сравняват. Разбира се, най-важно остава да се следи калорийният баланс.

3. Веганската диета изглежда намалява нивата на кръвната захар и подобрява бъбречната функция

Наистина веганите са склонни да имат по-ниски нива на кръвна захар и по-висока чувствителност към инсулин и може да имат по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Дори и да не сте напълно веган, увеличаването на приема на здравословни храни на растителна основа и намаляването на приема на храни на основата на месо и млечни продукти може да намали риска от диабет тип 2.

Проучване от 2006 г. дори съобщава, че веганската диета понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет повече от препоръчаната диета от Американската диабетна асоциация.

6 ползи от следването на веган диета II частАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares