6 ползи от следването на веган диетата, II част

6 ползи от следването на веган диетата, II част

4. По-нисък риск от усложнение на диабета
Като цяло се смята, че веганската диета намалява риска от усложнения при хора с диабет тип 2.

Хората с диабет, които заменят месото с растителни протеини, могат да намалят риска от влошаване на  бъбречна функция, но са необходими повече изследвания по тази тема.

Нещо повече – няколко проучвания съобщават, че веган диетата може да помогне за облекчаване на болката, причинена от периферна невропатия – често срещано състояние при хора с диабет. Нужни са обаче още изследвания.

5. Веганството може да предпази от някои видове рак
Според Световната здравна организация най-малко една трета от всички ракови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез водене на по-здравословен начин на живот, огромно значение, за който има храненето.

Ползи от консумацията на повече растителни храни
Веганите обикновено ядат значително повече бобови растения, плодове и зеленчуци, отколкото невеганите. Това може да обясни защо проучване от 2017 г. установи, че веганите могат да се възползват от 15% по-нисък риск от развитие на рак. Например, редовното ядене на бобови растения може да намали риска от колоректален рак с 9–18%.

Храненето с повече растителна храна може също така да намали риска от рак на дебелото черво, простатата и панкреаса, рак на стомаха, белите дробове, устата и гърлото

Ползи от избягването на месо
Избягването на определени животински продукти също може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата, гърдата, стомаха и колоректален рак. Смята се, че червеното месо, пушеното месо или преработеното месо и месото, приготвено на високи температури, насърчават някои видове рак. Тъй като веганската диета не съдържа месо, веганите не консумират тези храни. Това може да намали риска от рак.

Ефекти от избягването на млечни продукти
Веганите не консумират млечни продукти, които според някои проучвания могат леко да увеличат риска от рак на простатата. От друга страна, има доказателства, че млечните продукти могат да помогнат за намаляване на риска от други видове рак, като колоректален рак. Така че избягването на млечни продукти може да не е факторът, който намалява общия риск от рак на веганите.

Важно е да се отбележи, че тези проучвания са наблюдателни. Те правят невъзможно да се определи точната причина веганите да имат по-нисък риск от рак. Въпреки това изглежда разумно да се съсредоточите върху увеличаването на количествата пресни плодове, зеленчуци и бобови растения, като същевременно ограничите консумацията на преработено, пушено и препечено месо.

6. Веганската диета е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания
Яденето на пресни плодове и зеленчуци, бобови растения и фибри е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Добре планираните веган режими обикновено включват всички тези храни в количества, по-високи от стандартната западна диета.

Наблюдателни проучвания, сравняващи вегани с вегетарианци и не-вегетарианци, съобщават, че веганите могат да се възползват от до 75% по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане.

Веганите също могат да имат по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, въпреки че са необходими повече проучвания, за да се разбере връзката.

Нещо повече, няколко рандомизирани контролирани проучвания съобщават, че веганските диети са много по-ефективни за намаляване на кръвната захар, LDL (лошия) холестерол и нивата на общия холестерол, отколкото диетите, с които се сравняват.

Това може да бъде особено полезно за здравето на сърцето, тъй като намаляването на високото кръвно налягане, холестерола и нивата на кръвната захар може да намали риска от сърдечни заболявания с до 46%.

Добре балансираната веганска диета включва много пълнозърнести храни и ядки, като и двете са полезни за сърцето.

6 ползи от следването на веган диетата, I частАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares