Арменската кухня е популярна и обичана в цял свят. Кои техни ястия се славят като най-вкусни?
1.Хоровац
Хоровац е арменската версия за кебап, важна част от храненето в страната. В ресторанти, по ъглите на улиците и в домовете в Армения често може да видите мангали (скари) на дървени въглища и човек, който върти шишове, натоварени с огромни парчета месо на открит пламък.
Свинското, агнешкото и говеждото са предпочитаните видове месо. Арменците вярват, че подправките влошават естествения вкус на месото и въпреки че понякога може да видите чушки и лук на шишчетата, те са там само за украса.
Зеленчуците идват със гарнитурата, която придружава всеки хоровац, приготвена от пържени домати, патладжани, чушки, зелени и лук. Увийте всичко в лаваш – вкусния местен плосък хляб и се насладете на това кулинарно постижение.
2. Кофта
Всяка страна от Близкия изток има своето отношение към класическата кофта, но нищо не се доближава до арменската версия.
Подобно на близкоизточните си братовчеди, каймата е леко подправена и смесена с натрошено жито и лук. Кюфтетата са във форма на заострен въртящ се връх, но вместо на скара, арменците ги готвят в бульон.
Обикновено се използва прост пилешки бульон, с малко арменски вкус, създаден от щипка меласа от нар и кафява захар. Добре овкусени и богати кофти се поднасят нарязани с изстискан лимонов сок.
3. Долма
Произнесена „толма“ в Армения, долма е друго ястие, което може да разпознаете. Направени от смес от мляно месо, лук, ориз и различни подправки, всички увити в лозови листа, те са основна храна в източното Средиземноморие. Но има нещо различно в арменската долма – както в начина на приготвяне, така и в използваните съставки.
Всяка арменска баба има своя собствена рецепта за долма, но всички са съгласни, че ключът е в това как приготвяте листата. Трябва да ги извадите от вряща вода веднага щом променят цвета си.
Арменците също са по-приключенски настроени със съставките. Очаквайте да откриете вътре леща, домати, тиквички, патладжани, мента, червени чушки, кориандър и лук, както и по-традиционния ориз.
Обърнете внимание на специалната долма, произведена специално за Великден. Съставките са до голяма степен същите, но лозовите листа са заменени със зелеви.
4. Ишхан
Армения може да е страна без излаз на море, но все още може да се похвали със своя справедлив дял от рибни ястия. Най-известното е е Ишхан и е базирано на определен вид пъстърва, обитаваща езерото Севан. Севанската пъстърва е „по-месеста“ от повечето.
Ишхан може да се приготви по безкрайно много начини. Можете да я поръчате варена, пържена или задушена с бадеми. Най-известният варинет е този, в който рибат е приготвена във вино и подправена с босилек, естрагон, див лук и черен пипер.
Също така е вкусна, пълнена с местни лешници или кайсии.
Севанската пъстърва е толкова популярна, че местните идват от Ереван специално, за да я ядат, вечеряйки в семейни ресторанти с изглед към езерото.
5. Манти
Попитайте всеки член на арменската диаспора кое ястие им липсва най-много от дома и отговорът ще е единодушен: манти – вкусни печени кнедли, сервирани в доматен сос с чесново кисело мляко отстрани. Изпечени до хрупкавост, кнедлите се потопят в кисело мляко почти веднага щом ястието бъде поставено на масата.
Има някои варианти на рецептата. Някои харесват доматения сос пикантен. Други харесват киселото си мляко с по-малко чесън.
Mанти може да произхожда от Западна Армения, но е много обичан в цялата страна.