Салата и супа с киноа – две рецепти с много ползи за здравето

Салата и супа с киноа – две рецепти с много ползи за здравето

Какво е киноата?

Киноата не е зърнена култура, тя всъщност е семе от семейството на цвеклото и спанака. Произхожда от района на Андите, но сега расте и в Европа.

Има три вида киноа: черна, червена и бяла. Има прекрасен неутрален вкус, което я прави идеалната съставка за почти всяко ястие, което искате да приготвите.

Хранителни факти за киноата

Киноата е пълноценен протеин, съдържащ всичките 9 основни аминокиселини, следователно е отличен източник на протеини за вегани. Има два пъти повече протеини от ориза или ечемика. Киноата също е добър източник на лизин, аминокиселина, важна за образуването на колаген, който е важен за здравата кожа.

Това е чудесен вариант с нисък ГИ, защото е с високо съдържание на диетични фибри, следователно е бавно усвоим въглехидрат. Киноата също е добър източник на желязо и магнезий.

Деликатесна салата с киноа

Тази здравословна деликатесна салата съчетава  киноа и нахут с малки количества шунка и моцарела, така че да получите страхотен вкус, без да прекалявате с натрия. Салата е подходящ както вечеря, така и за вкусен обяд на следващия ден.

Необходимите продукти:

  • 3 чаши едро нарязана маруля
  • ¼ чаша тънко нарязана червена чушка
  • 2 супени лъжици винегрет от червено вино
  • ¼ чаша варена киноа
  • ½ чаша консервиран нахут с ниско съдържание на натрий, изплакнат
  • ¼ чаша отцедени консервирани сърца от артишок, нарязани на четвъртинки
  • 1 резен шунка
  • 2 супени лъжици настъргано сирене моцарела

Начин на приготвяне:

Разбъркайте марулята и чушката с  1 с. л. винегрет и поставете върху чиния.

Разбъркайте киноата и нахута с останалата 1 с. л. винегрет и поставете върху марулята и чушката. Отгоре поставете артишок, шунка и моцарела.

Салата и супа с киноа - две рецепти с много ползи за здравето - image

Зеленчукова супа с киноа

Тази хранителна супа може да е вегетарианска, но е супер засищаща благодарение на основните съставки – киноа, бял боб, зеле, моркови и целина.

Необходимите продукти:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 средна глава лук, нарязана
  • 2 моркова, обелени и нарязани на тънки кръгчета
  • 2 стръка целина, нарязани на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 голяма тиквичка, нарязана парчета
  • 1 консерва (около4000 грама) нарязани на кубчета домати
  • 1 консерва (около4000 грама) канелини, изплакнати и отцедени
  • 1 c. киноа
  • 1/2 ч. ч.  кимион
  • 8 c. л. зеленчуков бульон
  • 500 грама тосканско зеле (кейл), с отстранени жилки и листа, нарязани на тънки ленти
  • 1 с. л. пресен лимонов сок
  •  червен пипер

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера на средно силен огън загрейте олио. Добавете лука, моркова, целината и чесъна и подправете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат, около 10 минути.

Добавете тиквичките, нарязаните на кубчета домати, боба, киноата и кимиона. Налейте бульон и разбъркайте, за да се комбинират. Оставете да заври и варете, докато киноата омекне, около 13 минути.

Разбъркайте със зелето и гответе, докато омекне – още 1 минута, след което разбъркайте с лимонов сок. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер и сервирайте.

Салата и супа с киноа - две рецепти с много ползи за здравето - delish quinoa soup 074 1543871524



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares