5 любими ястия от арменската кухня

5 любими ястия от арменската кухня

Арменската кухня е популярна и обичана в цял свят. Кои техни ястия се славят като най-вкусни?

1.Хоровац

Хоровац е арменската версия за кебап, важна част от храненето в страната. В ресторанти, по ъглите на улиците и в  домовете  в Армения често може да видите мангали (скари) на дървени въглища и човек, който върти шишове, натоварени с огромни парчета месо на открит пламък.

Свинското, агнешкото и говеждото са предпочитаните видове месо. Арменците вярват, че подправките влошават естествения вкус на месото и въпреки че понякога може да видите чушки и лук на шишчетата, те са там само за украса.

Зеленчуците идват със гарнитурата, която придружава всеки хоровац, приготвена от пържени домати, патладжани, чушки, зелени и лук. Увийте всичко в лаваш – вкусния местен плосък хляб и се насладете на това кулинарно постижение.

5 любими ястия от арменската кухня - cropped shutterstock 1187768461

2. Кофта

Всяка страна от Близкия изток има своето отношение към класическата кофта, но нищо не се доближава до арменската версия.

Подобно на близкоизточните си братовчеди, каймата е леко подправена и смесена с натрошено жито и лук. Кюфтетата са във форма на заострен въртящ се връх, но вместо на скара, арменците ги готвят в бульон.

Обикновено се използва прост пилешки бульон, с малко арменски вкус, създаден от щипка меласа от нар и кафява захар. Добре овкусени и богати кофти се поднасят нарязани с изстискан лимонов сок.

5 любими ястия от арменската кухня - icli kofte1

3. Долма

Произнесена „толма“ в Армения, долма е друго ястие, което може да разпознаете. Направени от смес от мляно месо, лук, ориз и различни подправки, всички увити в лозови листа, те са основна храна в източното Средиземноморие. Но има нещо различно в арменската долма – както в начина на приготвяне, така и в използваните съставки.

Всяка арменска баба има своя собствена рецепта за долма, но всички са съгласни, че ключът е в това как приготвяте листата. Трябва да ги извадите от вряща вода веднага щом променят цвета си.

Арменците също са по-приключенски настроени със съставките. Очаквайте да откриете вътре леща, домати, тиквички, патладжани, мента, червени чушки, кориандър и лук, както и по-традиционния ориз.

Обърнете внимание на специалната долма, произведена специално за Великден. Съставките са до голяма степен същите, но лозовите листа са заменени със зелеви.

5 любими ястия от арменската кухня - cropped shutterstock 1144605584

4. Ишхан

Армения може да е страна без излаз на море, но все още може да се похвали със своя справедлив дял от рибни ястия. Най-известното е е Ишхан и е базирано на определен вид пъстърва, обитаваща  езерото Севан. Севанската пъстърва е „по-месеста“ от повечето.

Ишхан може да се приготви по безкрайно много начини. Можете да я поръчате варена, пържена или задушена с бадеми. Най-известният варинет е този, в който рибат е приготвена във вино и подправена с босилек, естрагон, див лук и черен пипер.

Също така е вкусна, пълнена с местни лешници или кайсии.

Севанската пъстърва е толкова популярна, че  местните идват от Ереван специално, за да я ядат, вечеряйки в семейни ресторанти с изглед към езерото.

5 любими ястия от арменската кухня - cropped shutterstock 1409594432 1

5. Манти

Попитайте всеки член на арменската диаспора кое ястие им липсва най-много от дома и отговорът ще е единодушен: манти – вкусни печени кнедли, сервирани в доматен сос с чесново кисело мляко отстрани. Изпечени до хрупкавост, кнедлите се потопят в кисело мляко почти веднага щом ястието бъде поставено на масата.

Има някои варианти на рецептата. Някои харесват доматения сос пикантен. Други харесват киселото си мляко  с по-малко чесън.

Mанти може да произхожда от Западна Армения, но е много обичан в цялата страна.

5 любими ястия от арменската кухня - cropped shutterstock 1067495405

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares