Основен продукт в холандската кухня е рибата, което е типично за северна страна. Афинитет холандците имат и към сладките храни, те са силно предпочитани. Най-важното хранене за деня е вечерята. През деня е характерно, че холандците хапват само леки закуски и сандвич за обяд.
Стампот е национално ястие на Холандия, което се харесва и на повечето туристи. Непременно го опитайте, ако имате пътуване към страната, а защо не и да си го приготвите у дома? Ако никога не сте опитвали холандска храна, стампот е чудесен избор, с който да запонете вашето приключение.
Картофи, пюрирани с други зеленчуци и обикновено гарнирани с пушен колбас – стампот е просто и скромно ястие, но по някакъв начин тази вкусова комбинация работи перфектно. Ястието е чудесно за през зимата – засищащо, даващо енергия и вкусно.
Необходимите продукти:
- картофи;
- кейл;
- шалот;
- чесън;
- масло;
- мляко;
- подправки – дафинов лист, сол, черен пипер и индийско орехче;
- наденица – традиционният избор е холандска пушена свинска наденица.
Как се прави стампот?
Има два основни метода за приготвянето му. Вторият е по-традиционен и по-лесен.
Метод 1
Нарежете картофите на кубчета. Сложете ги в голяма тенджера, напълнете я със студена вода докато картофите се покрият и добавете сол и дафинови листа.
Оставете да заври и гответе около 20 минути или докато картофите омекнат. След това ги отцедете и отстранете дафиновите листа.
Междувременно загрейте малко масло или олио в тиган на среден огън. Добавете нарязан шалот и чесън и гответе за минута-две. Прибавете кейла заедно с ¼ чаша вода и гответе на пара, докато омекне. Наблюдавайте, ако водата намалее, ще трябва да се допълни.
Намачкайте картофите заедно с маслото, млякото, солта, черния пипер и индийското орехче. След като стане гладко, добавете сместа със кейла.
Гответе наденицата по предпочитания от вас метод. Може просто да я задушите в същия тиган като кейла (след като сте го извадили).
Сервирайте пюрето с отгоре с нарязан колбас. Поръсете всяка порция със струйка зехтин.
Метод 2
Нарежете картофите на кубчета. Шалотът също се нарязва грубо. Чесънът се обелва, а кейлът се нарязва на ленти. Сложете всичко в голяма тенджера, покрийте със студена вода, добавете сол и дафинови листа и оставете да заври. Гответе около 20 минути докато зеленчуците омекнат.
Докато зеленчуците се варят, изпечете наденицата на грил, пара или задушете.
Отцедете водата и отстранете дафиновите листа. Добавете масло, мляко, сол, черен пипер и индийско орехче. Пасирайте всичко.
Сервирайте като отгоре наредите нарязан колбас и поръсите всяка порция със струйка зехтин.