Как да избегнем преяждането по празниците?

Как да избегнем преяждането по празниците?

Празниците са време за празнуване и храните, сервирани пo на годината това време могат да ни напомнят за щастливите и безгрижни дни от детството когато сме били у дома. Няма нищо лошо в това човек малко да се отпусне по време на празниците, включително и по отношение на храната.

Все пак има хора, за които е особено важно да успеят да устоят на изкушенията и в тези дни, а и все пак опасността да се качат излишни килограми по празниците е съвсем реална за почти всеки от нас.

Ето 7 неща, които можете да направите, за да се насладите на празничните си лакомства по по-здравословен начин:

1. Не пропускайте хранения.

Пропускането на хранене може да изглежда като добър начин да намалите количеството калории, които консумирате, но вероятно ще ви накара да ядете повече храна в последствие. Уверете се, че спазвате редовния си график на хранене, така че тялото ви да не изпитва стрес.

2. Напълнете чинията си с цветове.

Стремете се да покриете половината от чинията си с цветни, празнични плодове и зеленчуци. Това ще увеличи хранителната стойност на вашата храна, ще ви помогне да се почувствате сити по-бързо и ще намали броя на калориите, които консумирате.

Как да избегнем преяждането по празниците? - image

3. Яжте бавно и вкусвайте храната си.

Научете се да се наслаждавате на всяка хапка. Опитайте се да използвате  пълноценно минутите, за да се съсредоточите върху различен аспект от вашето хранене. Използването на всички сетива ще ви помогне да се насладите по-пълно на храната си.

4. Оценявайте специалните лакомства.

Много тържества се провеждат само веднъж годишно и са придружени с храни, които не се предлагат през другото време на годината. Изберете една или две храни, които са специални за вас и отделете време, за да им се насладите.

Специалното лакомство веднъж годишно няма да увеличи или да наруши теглото ви, така че се насладете с чиста съвест.

5. Избирайте напитките разумно.

Много празнични напитки са с високо съдържание на калории или захар, а е лесно да пиете няколко напитки без да мислите. Придържайте се към нискокалорични или безкалорични напитки като вода, чай или газирана вода, вместо това запазете калориите си за храните, които харесвате.

Как да избегнем преяждането по празниците? - luxe new years eve decoration ideas for a festive dining table

6. Вслушвайте се в сигналите на тялото си.

Обърнете специално внимание на това как се чувствате докато ядете. Да ядем докато не сме сити не означава да ядем, докато се разболеем. Намалите темпото и да спрете да ядете когато усетите, че се засищате. Това може дори да означава да изчакате няколко минути, за да видите как се чувствате преди да довършите чинията си или да получите втора порция.

7. Изберете мантра за празнична храна.

Когато се изкушавате да продължите да ядете просто защото празничните храни са специални и имат толкова добър вкус, използвайте тези мантри, за да си помогнете:

Мога да си приготвя тази храна отново когато пожелая.

Избирам да се насладя на това ястие и с нетърпение очаквам същите лакомства през следващата година.

Въпросите за правилно хранене не са начело само по празниците. Намерете допълнителни ресурси за здравословно тегло и хранене, за да постигнете целите си.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares