Холандска кухня – как се приготвя стампот?

Холандска кухня – как се приготвя стампот?

Основен продукт в холандската кухня е рибата, което е типично за северна страна. Афинитет холандците имат и към сладките храни, те са силно предпочитани. Най-важното хранене за деня е вечерята. През деня е характерно, че холандците хапват само леки закуски и сандвич за обяд.

Стампот е национално ястие на Холандия, което се харесва и на повечето туристи. Непременно го опитайте, ако имате пътуване към страната, а защо не и да си го приготвите у дома? Ако никога не сте опитвали холандска храна, стампот е чудесен избор, с който да запонете вашето приключение.

Картофи, пюрирани с други зеленчуци и обикновено гарнирани с пушен колбас – стампот е просто и скромно ястие, но по някакъв начин тази вкусова комбинация работи перфектно. Ястието е чудесно за през зимата – засищащо, даващо енергия и вкусно.

Необходимите продукти:

  • картофи;
  • кейл;
  • шалот;
  • чесън;
  • масло;
  • мляко;
  • подправки – дафинов лист, сол, черен пипер и индийско орехче;
  • наденица – традиционният избор е холандска пушена свинска наденица.

Как се прави стампот?

Има два основни метода за приготвянето му. Вторият е по-традиционен и по-лесен.

Метод 1

Нарежете картофите на кубчета. Сложете ги в голяма тенджера, напълнете я със студена вода докато картофите се покрият и добавете сол и дафинови листа.

Оставете да заври и гответе около 20 минути или докато картофите омекнат. След това ги отцедете и отстранете дафиновите листа.

Междувременно загрейте малко масло или олио в тиган на среден огън. Добавете нарязан шалот и чесън и гответе за минута-две. Прибавете кейла заедно с ¼ чаша вода и гответе на пара, докато омекне. Наблюдавайте, ако водата намалее, ще трябва да се допълни.

Намачкайте картофите заедно с маслото, млякото, солта, черния пипер и индийското орехче. След като стане гладко, добавете сместа със кейла.

Холандска кухня - как се приготвя стампот? - stamppot 01 1024x1536 1

Гответе наденицата по предпочитания от вас метод. Може просто да я задушите в същия тиган като кейла (след като сте го извадили).

Сервирайте  пюрето с отгоре с нарязан колбас. Поръсете всяка порция със струйка зехтин.

Метод 2

Нарежете картофите на кубчета. Шалотът също се нарязва грубо. Чесънът се обелва, а кейлът се нарязва на ленти. Сложете всичко в голяма тенджера, покрийте със студена вода, добавете сол и дафинови листа и оставете да заври. Гответе около 20 минути докато зеленчуците омекнат.

Докато зеленчуците се варят, изпечете наденицата на грил, пара или задушете.

Отцедете водата и отстранете дафиновите листа. Добавете масло, мляко, сол, черен пипер и индийско орехче. Пасирайте всичко.

Сервирайте като отгоре наредите нарязан колбас и поръсите всяка порция със струйка зехтин.

 

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares