7 храни, които могат да помогнат за повишаване на тестостерона

7 храни, които могат да помогнат за повишаване на тестостерона

Тестостеронът е полов хормон, който влияе на:

  • сексуално желание;
  • здравето на костите и мускулите;
  • производство на сперма;
  • производство на кръвни клетки.

Здравословният начин на живот, включително диетата, е важен за поддържане на оптимални нива на тестостерон.

Някои проучвания са установили, че диети с високо съдържание на ултра-преработени храни и ниско съдържание на богати на хранителни вещества храни могат да намалят нивата на тестостерон.

Много хранителни вещества, включително витамин D, магнезий и цинк, са важни за поддържане на оптимални нива на тестостерон.

Тази статия обхваща 7 храни, които са богати на хранителни вещества, които могат да помогнат за насърчаване на здравословни нива на тестостерон.

1. Мазни риби

Мазната риба като сьомга и сардини е богата на хранителни вещества, които са важни за хормоналното здраве, като витамин D, цинк и омега-3 мастни киселини.

Въпреки че някои храни с високо съдържание на мазнини, като пържените храни, са свързани с понижени нива на тестостерон при някои хора, изследванията показват също, че диетите с ниско съдържание на мазнини могат да бъдат вредни за нивата на тестостерон.

Мазната риба е добър източник на цинк, витамин D и протеини – хранителни вещества, които са важни за поддържане на здравословни нива на тестостерон.

7 храни, които могат да помогнат за повишаване на тестостерона - omega 3 rich foods 1296x728 feature

2. Тъмни, листни зеленчуци

Тъмните листни зеленчуци са отличен източник на микроелементи, включително магнезий, минерал, който е от решаващо значение за поддържане на оптимални нива на тестостерон, особено при по-възрастни мъже.

Смята се, че магнезият повишава биоактивността на тестостерона в тялото, тъй като магнезият намалява оксидативния стрес. Оксидативният стрес е дисбаланс между антиоксидантната защита и свободните радикали в тялото.

3. Какаови продукти

Какаовите продукти като какао на прах и какаови зърна са с високо съдържание на магнезий и флавоноидни антиоксиданти, като и двата са важни за тестостерона.

Проучванията показват, че някои флавоноиди, включително какаови флавоноиди като кверцетин и апигенин, могат да помогнат за увеличаване на производството на тестостерон от клетки в тестисите, наречени клетки на Лайдиг.

4. Авокадо

Авокадото осигурява здравословни мазнини, които са важни за хормоналното здраве. Освен това авокадото съдържа магнезий и минерал, наречен бор, който според проучванията може да е от полза за нивата на тестостерон.

7 храни, които могат да помогнат за повишаване на тестостерона - img 9924 29 07 19 11 54

5. Яйца

Яйчните жълтъци са богати на здравословни мазнини, протеини и селен, минерал, който действа като антиоксидант в тялото.

Според някои проучвания в епруветки и животни, селенът може да помогне за подобряване на производството на тестостерон чрез активиране на определени пътища и експресията на определени гени.

6. Горски плодове, череши и нар

Плодовете, черешите и наровете са с високо съдържание на флавоноидни антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на клетките, произвеждащи тестостерон, от увреждане и да увеличат производството на тестостерон.

7. Миди

Мидите са отлични източници на цинк, селен и омега-3 мастни киселини, всички от които могат да поддържат оптимални нива на тестостерон.

Приемът на храни с високо съдържание на хранителни вещества, важни за поддържането на оптимални нива на тестостерон като цинк, селен и омега-3 мазнини, може да поддържа хормоналното здраве.

Обобщение

Диетата и начинът на живот оказват влияние върху хормоналното здраве и могат да повлияят на нивата на тестостерон.

Добавянето на храни, богати на хранителни вещества, важни за поддържането на оптимални нива на тестостерон като витамин D, магнезий, цинк и флавоноидни антиоксиданти, може да помогне за поддържане на хормоналното здраве.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares