10 причини да изберете „истинска“ пред преработена храна

10 причини да изберете „истинска“ пред преработена храна

„Истинската“ храна – тоест минимално преработената такава, с естествен произход, е винаги за предпочитане. Ето 10 причини защо това е така.

1. Заредена с важни хранителни вещества

Непреработените животински и растителни храни могат да ви помогнат да осигурите витамини и минерали, от които се нуждаете за оптимално здраве.

Например, 1 чаша (150 грама) червени чушки, киви (180 грама) или резени портокал (165 грама) съдържа повече от 100% от необходимата дневна витамин С.

Яйцата и черният дроб са с особено високо съдържание на холин – хранително вещество, което е от съществено значение за правилната мозъчна функция.

Всъщност повечето пълноценни храни са добри източници на витамини, минерали и други полезни хранителни вещества.

2. Ниско съдържание на захар

Някои изследвания показват, че яденето на сладки храни може да увеличи риска от затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, мастна чернодробна болест и сърдечни заболявания.

Най-общо казано, истинските храни имат по-ниско съдържание на добавена захар, отколкото много преработени храни, а съдържат повече фибри, които са полезни.

10 причини да изберете "истинска" пред преработена храна - quitting sugar

3. Здраво сърце

Истинската храна е пълна с антиоксиданти и хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето, включително магнезий и здравословни мазнини.

Диета, богата на питателни, непреработени храни, може да помогне за намаляване на възпалението, което се счита за един от основните двигатели на сърдечните заболявания.

4. Екологична

Производството на храна за милиарди оказва влияние върху околната среда.

Развитието на устойчиво земеделие, базирано на истинска храна, може да помогне за подобряване на здравето на планетата чрез намаляване на енергийните нужди и намаляване на количеството небиоразградими отпадъци, които хората произвеждат.

5. С високо съдържание на фибри

Фибрите осигуряват много ползи за здравето, включително засилване на храносмилателната функция, подобрено метаболитно здраве и усещане за ситост.

Храни като авокадо, семена от чиа, ленени семена и къпини са особено богати на здравословни фибри, заедно с боба и бобовите растения.

Консумирането на фибри чрез цели храни е по-добро от приемането на добавки, тъй като ви кара да се чувствате сити по-дълго, а също така получавате добавените хранителни вещества от плодовете или зеленчуците.

10 причини да изберете "истинска" пред преработена храна - sugary foods

6. Помага за управлението на кръвната захар

Според Международната диабетна федерация повече от 450 милиона души живеят с диабет по света. Очаква се този брой да нарасне до 700 милиона до 2045 г.

Храненето на диета с високо съдържание на влакнести растения и непреработени животински храни може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар при хора, които имат или са изложени на риск от диабет.

7. Добра за вашата кожа

В допълнение към насърчаването на по-добро цялостно здраве, истинската храна може да помогне за подхранване и защита на кожата ви.

Проучванията показват, че яденето на повече зеленчуци, риба, боб и зехтин може да помогне за намаляване на бръчките, загубата на еластичност и други промени на кожата, свързани с възрастта.

8. Помага за понижаване на триглицеридите

Тъй като нивата на триглицеридите ви може да се повишат, когато консумирате захар и рафинирани въглехидрати, най-добре е да сведете до минимум тези храни.

Освен това е доказано, че включването на непреработени храни като мазна риба, постно месо, зеленчуци и ядки значително намалява нивата на триглицеридите.

10 причини да изберете "истинска" пред преработена храна - 6 of the best high fibre foods for a healthy gutbcc313b7cda59236f2d7a6356dd01d4b

9. Разнообразна

Съществуват стотици различни варианти за истинска храна, включително голямо разнообразие от месо, риба, млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и семена.

10. Икономична

Казват, че истинската храна е по-скъпа от преработената. При анализ на 27 проучвания от 10 държави беше установено, че яденето на по-здравословна храна струва около $1,56 повече от преработената храна за 2000 калории.

Тази разлика е минимална в сравнение с разходите за управление на хронични заболявания като диабет и затлъстяване.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares