7 храни, които са по-полезни в суров вид

7 храни, които са по-полезни в суров вид

Повечето храни, които ядем, са претърпели термична обработка и това е така, защото храните са по-вкусни и привлекателни, след като са сготвени. Готвенето не само подобрява вкуса на храната,  но също така прави повече от хранителните вещества  в храната достъпни за тялото. Това обаче не важи за абсолютно всички храни. Понякога е точно обратното. Някои храни е по-добре да се консумират сурови.

Загряването на храната в повечето случаи унищожава до известна степен някои хранителни вещества и естествените ензими в тях. Това е лошо, защото ензимите за важни за храносмилането, а имат и свойството да се се борят с хроничните заболявания.

Суровите храни също могат да повишат имунитета и паметта и да подобрят здравето при диабет и артрит. Различни медицински изследвания показват, че определени храни е по-добре да се консумират в сурова форма. Вижте 7 храни, за които това определено в вярно.

Лук

В лука има съединение, наречено алицин. То помага за намаляване на високото кръвно налягане, предотвратява появята на рак и подобрява сърдечно-съдовото здраве. Получавате повече от тези ползи за здравето, ако ядете лука суров.

Червеният и жълтият лук съдържат естествена доза кверцетин. Кверцетинът е биофлавоноид, който има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства, които помагат в борбата с вирусите.

Цвекло

7 храни, които са по-полезни в суров вид - 277432 2200 732x549 1

Червеното цвекло е зеленчук с  много полезни хранителни свойства. То е с високо съдържание на витамин С, фолат, калий, манган и фибри. Тези хранителни вещества предлагат набор от ползи за здравето, които са необходими за засилване на имунната система, понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на рака, борба с възпалението и подобряване на издръжливостта ви.

Готвенето на цвеклото го кара да губи 25% от фолиевата си киселина. Тази загуба не е желателна, тъй като фолатът е здравословно за мозъка съединение, което намалява риска от вроден дефект в развитието на плода по време на бременност. За да запазите фолиевата киселина, опитайте да ядете цвекло сурово.

Червени чушки

7 храни, които са по-полезни в суров вид - red bell peppers variety page

Червените чушки съдържат почти три пъти повече от дневната ви нужда от витамин С. Те са богати на мощни антиоксиданти и чудесен източник на витамин Е, витамин В6 и магнезий. Печенето или пърженето на червени чушки разрушава много от витаминните свойства. Опитайте се да ги ядете сурови, за да получите всички хранителни ползи от тях.

Горски плодове

7 храни, които са по-полезни в суров вид - best fruits 1197259281 770x533 1 650x428 1

Суровите плодове са по-добри от сушените плодове, тъй като процесът на сушене увеличава съдържанието на захар. Захарта се увеличава до около два или три пъти спрямо първоначалното количество и това води до увеличаване на калориите и въглехидратите в сушените плодове.

Освен това в сушените плодове липсват определени водоразтворими витамини и минерали,  в сравнение с пресните форми. Опитайте да ядете плодове пресни или замразени. Можете да ги включите в закуската си или да ги добавите към киселото си мляко.

Ядки

7 храни, които са по-полезни в суров вид - almonds 500x500 1

Ядките са добър източник на здравословни мазнини, които могат да ви помогнат да балансирате диетата си. Тези здравословни мазнини също помагат за понижаване на лошия холестерол, поддържат доброто здраве на артериите и помагат за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци.

Суровите ядки са с по-високо съдържание на магнезий и желязо. Така че, когато става въпрос за избор на ядки, изберете бадеми, лешници, кашу и пекани, които не са печени в олио и без добавена сол.

Кокос

7 храни, които са по-полезни в суров вид - l intro 1663787329

Кокосовото масло съдържа здравословни мазнини, които могат да укрепят както сърцето, така и мозъка. Опитайте се да избягвате всички преработени храни с вкус на кокос като барове, бонбони и сладкиши, защото нагряването на кокоса намалява всички хранителни ползи, които то предоставя.

Чесън

7 храни, които са по-полезни в суров вид - all about garlic 995693 hero 05 9cce07461e1a42cbbcfd3349e9506d48

Подобно на лука, чесънът също съдържа фитонутриента алицин. Консумирането на чесън в суров вид ще даде на тялото ви по-големи количества алицин. Проучване показа, че консумацията на суров чесън намалява риска от развитие на рак на белия дроб. Яденето на суров чесън ще ви даде същите ползи за здравето, които предлага и  суровият лук.

Разбира се всички тези храни са полезни и в готвената им форма, така че не се тревожете да ги хапвате по всякакъв начин.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares