7 причини да свалите наднорменото тегло

7 причини да свалите наднорменото тегло

Поддържането на здравословно тегло винаги е добра идея. Здравните вреди от наднорменото тегло са добре известни, но вижте какво още ще спечелите, ако върнете цифрите на кантара в нормалните граници за вас.

1. Ще спрете да броите овце

Това, което може би не осъзнавате, е, че вашата диета се отразява на това колко лесно заспивате и колко добре сте отпочинали след събуждане. Често хората са с наднормено тегло поради лоша диета, съсредоточена върху храни, които се усвояват бързо и  често ги оставят гладни.

Това означава, че тялото ви постоянно търси високоенергийни храни като бързи решения, например мазни и сладки храни, за които е установено, че оказват негативно влияние върху качеството на съня ви.

Изключването на тези най-лоши за съня храни ще ви помогне да спите по-добре. Може да увеличите на времето, прекарано в упражнения,  това доказано помага за предотвратяване на здравословни състояния, които пречат на съня: диабет, сърдечно-съдови заболявания и депресия.

7 причини да свалите наднорменото тегло - jtf6o0i8 sleep 625x300 06 may 20

2. Ще имате по-малко болки в ставите

Наднорменото тегло може да натовари сериозно ставите, особено коленете. Докато всеки трябва да се справя с ежедневното износване на ставите си, тези с наднормено тегло натрупват излишно напрежение върху същите тези стави.

Освен това възпалителните фактори, които са свързани с наддаването на тегло, могат да допринесат за проблеми в по-малките стави, като тези на ръцете ви.

Ето защо е доказано, че противовъзпалителната диета помага за облекчаване на симптомите на артрит.

3. Ще бъдете по-малко стресирани

Много от храните, които влошават нивата на стрес, са същите храни, които пречат на напредъка ви в отслабването, докато храните, които облекчават стреса, са тези, които бихте яли спокойно по време на отслабване.

Например храни с високо съдържание на рафинирана захар – шоколад или сладолед – могат да повишат нивата на хормоните на стреса като кортизол. Тези храни повишават кръвната ви захар, след което я карат да пада рязко. В резултат на това мозъкът ви възприема тези ниски нива на кръвна захар като животозастрашаваща ситуация и отделя повече кортизол, за да предизвика отново глад, който на свой ред ви кара да продължите да се чувствате стресирани.

4. По-малко алергични симптоми

Първите признаци на пролетта идват ли със страха, че ще трябва да извадите превръзките и капките за очи? Оказва се, че вашето тегло може да е виновно за някои от вашите симптоми.

Това е така, защото наднорменото тегло натоварва надбъбречните жлези и дихателната система, което може да влоши симптомите на астма и алергия. Подрязването вероятно означава, че най-накрая ще можете да излезете навън и да помиришете розите! За да ви помогнем още повече, вижте Яжте това, не това! за борба с пролетните алергии.

7 причини да свалите наднорменото тегло - youngwomansufferingfromnosebleeding

5. Храната ще стане по-вкуснa

Изследователи от Станфордския университет откриха, че хората с наднормено тегло имат по-малка чувствителност към вкуса от по-слабите. Това е така, може би защото вкусовите им рецептори се притъпяват при прекомерна употреба.

Друга теория спекулира, че хормоналните промени, които се случват по време на загуба на тегло, могат да променят начина, по който вкусовите рецептори комуникират с мозъка.

6. По-добър секс

Проучване на Медицинския център на университета Дюк сред 1210 души от Вариинg тегло установи, че затлъстелите хора са 25 пъти по-склонни да споделят недоволство от времето си между чаршафите, отколкото техните по-слаби колеги.

Добрата новина? Доказано е, че свалянето на едва 10 процента от телесното ви тегло рязко повишава сексуалното удовлетворение. Така че можете дори да пожънете успехи в спалнята, преди да сте достигнали целевото си тегло!

7. Ще станете по-добър готвач

Ефективната загуба на тегло често е синоним на домашно приготвени ястия. Това е така, защото проучванията са установили, че хората, които готвят у дома консумират средно 137 калории по-малко и 16 грама захар всеки ден в сравнение с тези, които редовно се хранят навън в ресторантите.

Започнете да приготвяте здравословни ястия за повечето от храненията си и ще започнете да виждате как вашите кухненски умения се подобряват.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares