Средиземноморска диета и бременност – ползи и рискове

Средиземноморска диета и бременност – ползи и рискове

Средиземноморската диета се състои от минимално преработени храни, включително плодове, зеленчуци, птиче месо и риба.

Скорошно проучване установи, че спазването на средиземноморска диета по време на ранна бременност може да намали риска от неблагоприятни резултати от бременността като прееклампсия, преждевременно раждане и гестационен диабет.

Констатациите показват, че ползите са най-високи сред бременни хора на възраст 35 и повече години.

Диетичните препоръки по време на бременност продължават да се развиват, тъй като изследователите придобиват нови прозрения за най-доброто хранене за бременни жени и техния развиващ се плод.

Средиземноморска диета и бременност - ползи и рискове - gettyimages 1307536997 healthtalk 860x478 1

Средиземноморска диета и консумация на риба по време на бременност

Наречена „Най-добра диета като цяло“, средиземноморската диета е модел на хранене, който може да предложи определени ползи за здравето.

Придържането към този модел на хранене може да подобри нивата на кръвната захар и да помогне за намаляване на риска от определени хронични състояния, включително неблагоприятни сърдечно-съдови събития.

Средиземноморската диета включва високи нива на прием на плодове и зеленчуци. Хората, които следват този тип диета, консумират риба, както и някои млечни продукти и птиче месо. Диетата също набляга на зехтина като основен източник на мазнини.

Изследователите все още работят, за да разберат как средиземноморската диета може да е от полза за резултатите от бременността. Едно притеснение е приемът на риба по време на бременност поради риска от консумация на живак.

Препоръчително е бременните жени да се уверят, че получават достатъчно омега-3 мазнини в диетата си, които обикновено се съдържат в храни като мазна риба. Но някои източници на риба също могат да имат високо съдържание на живак и това трябва да се избягва по време на бременност.

За съжаление, замърсяването на рибите с живак е страничен продукт от нашата околна среда и ние не разполагаме с подходящи системи за наблюдение. Живакът преминава от майката към плода и може да повлияе на мозъка на развиващия се плод. Високи нива на живак обикновено се откриват в риби като акула, риба меч, риба плочки, бял тон и бас.

Специалните препоръки за безопасен прием на риба за жени, които са бременни или кърмят, сада се консумира от 250 до 350 грама морски дарове всяка седмица.Този прием трябва да идва от различни варианти на морски дарове, които са с ниско съдържание на живак.

Средиземноморска диета и бременност - ползи и рискове - pregnancy

Ползите са най-големи за бременни над 35 години

Освен това изследователите установиха, че ползите от яденето на средиземноморска диета  е най-висока за бременни хора в напреднала възраст на майката (35 и повече години), чийто риск от неблагоприятни резултати от бременността е повишен.

Проучването е установило, че следването на средиземноморската диета при тези бременни е довело до  21% по-нисък риск от всякакъв неблагоприятен изход на бременността – преждевременно раждане, захарен диабет, ниско тегло на плода и дори мъртво раждане, 28% по-нисък риск от прееклампсия и 38% по-нисък риск от гестационен диабет.

Следващите стъпки ще включват тестване на ползите от средиземноморската диета проспективно преди зачеването и в ранна бременност, за да се види дали неблагоприятни резултати по време бременността могат да бъдат предотвратени чрез този начин на хранене.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares