8 полезни храни, които са вредни, ако прекалите с тях

8 полезни храни, които са вредни, ако прекалите с тях

Някои храни могат да бъдат полезни за вас в умерени количества, но наистина вредни в големи.

Ето 8 невероятно здравословни храни, които могат да ви навредят, ако ядете твърде много от тях.

1. Омега-3 и рибени масла

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за нашето здраве. Те се борят с възпалението в тялото, играят важна роля в развитието на мозъка и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Тъй като повечето диети са с ниско съдържание на омега-3, често хората използват добавки – омега-3 капсули, произведени от риба, рибен черен дроб и водорасли. Обичайната доза варира от 1-6 грама на ден, но приемането на 13-14 грама на ден може да има ефект на разреждане на кръвта при здрави индивиди.

Приемането на големи количества рибено чернодробно масло може да доведе до прекомерен прием на витамин А, което може да причини токсичност на витамин А. Това е от особено значение за децата и бременните жени.

8 полезни храни, които са вредни, ако прекалите с тях - 616828 tuna vs. salmon is one healthier 1296x728 header body

2. Риба тон (прясна и консервирана)

Рибата тон е мазна риба, която обикновено се смята за много здравословна. Той е добър източник на омега-3 мастни киселини и е с много високо съдържание на протеини.

Рибата тон обаче може да съдържа и високи нива на замърсител на околната среда, наречен метилживак. При по-високи нива метилживакът е неврологичен токсин, който може да причини много неблагоприятни последици за здравето

Големите риби тон съдържат най-много живак, тъй като той се натрупва в тъканите им с течение на времето. Тези големи риби тон е много вероятно да ви бъдат сервирани като първокласни рибни пържоли или използвани в суши.

По-малките риби тон съдържат по-малко количество живак и е по-вероятно да бъдат консервирани.

3. Черен дроб

Органите са най-хранителните части на животните, а черният дроб е най-хранителният орган от всички. Той е много богат на много основни хранителни вещества, като желязо, В12, витамин А и мед.

Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че се съхранява в телата ни. Следователно, излишъкът може да причини симптоми на токсичност на витамин А.

Тези симптоми може да включват проблеми със зрението, болки в костите и повишен риск от фрактури, гадене и повръщане (34 Trusted Source).

4.  Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са семейство зеленчуци, което включва броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле, зеле и зеле. Тези зеленчуци са свързани с много ползи за здравето, като например намален риск от рак и сърдечни заболявания.

Въпреки това съединенията в тези зеленчуци, наречени тиоцианати, могат да попречат на способността на тялото да абсорбира йод. Това може да допринесе за състояние, наречено хипотиреоидизъм.

Хората с проблеми с щитовидната жлеза не трябва да ядат много големи количества от тези зеленчуци.

8 полезни храни, които са вредни, ако прекалите с тях - brazil nuts benefits 1296x728 feature 1

5. Бразилски орехи

Бразилските орехи са сред най-добрите хранителни източници на селен. Селенът е основен микроелемент, но може да бъде токсичен в големи количества.

Препоръчителният дневен прием на селен е 50-70 микрограма на ден за възрастни. Максималното ниво за безопасен прием е около 300 микрограма на ден за възрастни.

Един голям бразилски орех може да съдържа до 95 микрограма селен. Това е повече от препоръчителното дневно количество за възрастни и повече от три пъти количеството, необходимо за деца.

Яденето само на 4-5 бразилски ореха може да остави възрастен на горната граница на безопасен прием на селен, така че не се препоръчва да ядете повече от това.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares