2 екстравагантни рецепти със зеле

2 екстравагантни рецепти със зеле

Зелето е изключително полезен зеленчук, освен това е и евтин. На всичкото отгоре е много нискокалорично във всички начини на приготвянето му. То има само 24 калории в пресен вид, а като кисело дори още по-малко – 18.

Карфиолът, бриколите, брюкселското зеле, къдраво зеле, китайско зеле и още много други зеленчици, са от семейство кръстоцветни и споделят много общи качества.

Различните видове зеле са чудесни основни и допълващи съставки в много ястия. Изпробвайте  две нашите предложения – зелева супа по португалска рецепта и екстравагатно брюкселско зеле с бекон и кестени. Ако не разполагате с кестени, може да ги замените с варени картофи с подправки.

И двете рецепти са леко екстравагантни за типичния български вкус. Ако търсите нещо ново и различно, но в същото време полезно и лесно за готвене, непременно ги изпробвайте.

2 екстравагантни рецепти със зеле - 4c706e1ad73beea38030ad5580d51aec

Зелева супа по португалски

Време за подготовка: 30 мин

Време за готвене: от 30 минути до 1 час

Порции: 6-8

Необходимите продукти:

  • 2 глави лук, нарязани на ситно;
  • 4 скилидки чесън, счукани;
  • 60 мл. зехтин;
  • 1 колбас чоризо;
  • 6 големи картофа;
  • 1,5 литра зеленчуков или пилешки бульон;
  • сол на вкус;
  • прясно смлян черен пипер, на вкус;
  • 2 дафинови листа;
  • една средно голяма зелка;
  • пушен червен пипер и зехтин за дресинга.

Начин на приготвяне

Внимателно запържете лука и чесъна в зехтина, докато омекнат и станат прозрачни.

Нарежете чоризото на ситно и го добавете в тигана при лука и запържете още малко.

После добавете нарязаните на кубчета картофи. Те ще поемат вкуса на колбаса.

Прехвърлете сместа в голяма тава, добавете бульона, подправките и дафиновите листа и гответе, докато картофите омекнат.

През това време нарежете на ситно зелето.

Когато картофите са готови, ги пасирайте в бульона, за да стане гъста основа. Бланширайте зелето във вряща вода за една минута, за да премахнете горчивината, отцедете го и го добавете към кипящия бульон.

Добавете толкова зеле, колкото може да побере бульона.

Оставете да къкри няколко минути. Супата ще придобие цвят на нефрит.

Смесете пушения червен пипер с малко зехтин, за да направите дресинг, който да добавите в супата.

Сервирайте с малко селски хляб.

2 екстравагантни рецепти със зеле - recipe image legacy id 497452 10 42b1614

Брюкселско зеле с бекон и кестени

Време за подготовка: 15 мин

Време за готвене: 15 мин

Порции: 8

Необходимите продукти:

  • 1 ¼ кг брюкселско зеле, подрязано (или ако купувате предварително подрязано, купете 1 кг);
  • 6 парченца пушен бекон, нарязан на хапки (или използвайте повече, ако желаете);
  • 200 грама кестени;
  • 50 грама масло.

Начин на приготвяне

Оставете голяма тенджера с подсолена вода да заври, след което добавете 1¼ кг нарязано брюкселско зеле. След като отново заври, гответе 5 минути.

Отцедете, пуснете под студения кран, докато изстине, след което отцедете отново.

Загрейте голям тиган, добавете  парчетата пушен бекон, нарязани на хапки и леко запържете за 10 минути, докато станат хрупкави и златисти.

Извадете от тигана, оставяйки мазнината, след това добавете 200 грама кестени и запържете на силен огън за около 5 минути, докато се зачервят. Извадете от тигана.

Добавете брюкселското зеле в тигана с малко вода, след това покрийте и завършете готвенето на среден огън за около 5 минути, като разбърквате от време на време, докато омекне.

Открийте, увеличете котлона, след това добавете повечето от 50-те грама масло и задушете за още 2 минути.

Сложете бекона и кестените, добавете сол и черен пипер, след което сервирайте с останалото масло отгоре.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares