8 по-необичайни хранителни алергии

8 по-необичайни хранителни алергии

Хранителните алергии варират от леки до животозастрашаващи. Няколко хранителни алергии са толкова чести, че законът изисква производителите да етикетират храните, които ги съдържат. Но има почти 160 други хранителни алергии, които са по-рядко срещани.

Голямата осмица

Тези осем алергена са отговорни за до 90 процента от всички алергични реакции, свързани с храната и всички производители са длъжни да ги отбелязват специално, ако се съдържат в дадената храна:

  • мляко;
  • яйца;
  • риба;
  • миди;
  • ядки;
  • фъстъци;
  • пшеница;
  • соя.

За хората, които имат по-рядко срещани хранителни алергии, идентифицирането и избягването им може да бъде по-трудно.

Ето осем от по-рядко срещаните хранителни алергии.

1. Червено месо

Да бъдеш алергичен към меса като говеждо, свинско и агнешко е рядко и може да бъде трудно за идентифициране. Тези алергии обикновено се приписват на захар, открита в месото, наречена алфа-галактоза.

Според експерти по алергии, алергията към червено месо в Съединените щати е свързана с ухапване от кърлеж Lone Star.

Ако сте алергични към един вид месо, може да сте алергични към други като свинско и птиче месо, които понякога се инжектират с естествени аромати, съдържащи говеждо или други клетки от бозайници.

8 по-необичайни хранителни алергии - 101091a0 11f7 4e40 acd4fa284c65afb6 source

2. Сусамово семе

Подобно на алергиите към ядки, хората, които са алергични към сусамово семе, могат да получат тежки реакции. Тази алергия е много рядка.

Въпреки че може да е лесно да забележите сусамово семе в храната си, може да бъде по-трудно да идентифицирате екстракти и масла от семена. Високо рафинираните масла обикновено имат отстранен протеин от семена, но тези с алергии към семената трябва да бъдат внимателни.

3. Авокадо

Интересното е, че алергията към авокадо е тясно свързани с алергиите към латекс. Това е така, защото протеините в авокадото са структурно подобни на тези в естествения каучуков латекс.

Поради тази причина хората, които са алергични към латекс, са предупредени за потенциални реакции към авокадото.

4. Желатин

Желатинът е протеин, образуван при варене на съединителната тъкан от животни. Някои хора са алергични към него. Желатинът може да се намери и в желираните бонбони, дъвчащите бонбони и глазирани зърнени храни.

Това е рядка алергия. Алергията към желатин също е свързана с алергични реакции към някои ваксини, като ваксината срещу грип.

5. Царевица

Въпреки че са малко необичайни, алергиите към царевица все пак могат да бъдат тежки. Ако сте алергични към царевица, ще искате да стоите далеч от всичките й форми, независимо дали царевицата е варена, сурова, в сироп или в брашно.

8 по-необичайни хранителни алергии - fresh yellow sweet corn dfh in season aug22 3368519878

6. Манго

Друга интересна и сравнително рядка хранителна алергия е мангото. Подобно на алергията към авокадо, алергията към манго често е свързана с алергия към латекс. Има и голямо разнообразие от други алергени в мангото, които могат да реагират кръстосано при хора, алергични към ябълки, круши, целина, копър, шамфъстък, кашу и други.

7. Сушени плодове

Виновниците зад алергиите към сушени плодове са сулфити, като серен диоксид. Те се използват за консервиране на цял набор от храни. В Европейския съюз производителите са задължени да етикетират пакетирани храни, които съдържат сулфити.

Ако сте алергични или чувствителни към сулфити, може да имате реакции при консумация на вино, оцет, сушени плодове и др.

8 по-необичайни хранителни алергии - an412 dried fruits spoons 732x549 thumb 1

8. Хот дог

Хот-догът е силно преработена храна с множество добавки. Алергична реакция след ядене на хот-дог може да се дължи на много от тях. Като цяло обаче се смята, че нитратите и нитритните добавки са виновни.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares