Вредни ли са нитратите и нитритите в храните?

Вредни ли са нитратите и нитритите в храните?

Нитратите и нитритите са съединения, които се срещат естествено в човешкото тяло и в някои храни, като зеленчуци. Производителите също ги добавят към преработени храни, като бекон, за да ги запазят и издържат по-дълго.

В някои форми нитратите и нитритите могат да бъдат опасни. Те обаче могат да имат и ползи за здравето.

Какво представляват нитратите и нитритите?

Нитратите и нитритите са два различни вида съединения.

Нитратите (NO3) се състоят от един азотен атом и три кислородни атома. Нитритите (NO2) се състоят от един азотен атом и два кислородни атома.

Нитратите са относително инертни, което означава, че са стабилни и е малко вероятно да се променят и да причинят вреда.

Въпреки това бактериите в устата или ензимите в тялото могат да ги превърнат в нитрити, а те могат да бъдат вредни.

На свой ред нитритите могат или да се превърнат в:

  • азотен оксид, който е полезен за тялото;
  • нитрозамини, които могат да бъдат вредни.

Производителите добавят нитрити към месото, за да ги запазят. Те са причината сушеното месо да е розово или червено. В месото нитритите се превръщат в азотен оксид. Това реагира с протеините в месото, променя цвета му и спомага за запазването му.

Без нитрити и други добавки месото ще покафенее бързо.

Вредни ли са нитратите и нитритите в храните? - alliance urology prevent kidney stones 1024x536 1

Къде се срещат нитратите

Нитратите присъстват в малки количества в преработените меса и в по-големи количества в здравословни храни, като зеленчуците. Те се срещат и в питейната вода, а човешкото тяло също произвежда нитрати.

Как нитратите влияят на кръвното налягане и здравето на сърцето

При някои обстоятелства нитритът губи кислороден атом. След това се превръща в азотен оксид, важна молекула.

Азотният оксид (NO) има различни функции в тялото. Той може да бъде токсичен в големи количества, но също така може да помогне за защита на тялото.

Най-важното е, че това е сигнална молекула. Той преминава през стените на артериите и изпраща сигнали до малките мускулни клетки около артериите, като им казва да се отпуснат.

Когато тези клетки се отпуснат, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада.

Могат ли нитратите да стимулират физическото представяне?

Проучванията показват, че диетичните нитрати и нитрити могат да подобрят физическото представяне, особено по време на упражнения за издръжливост с висока интензивност.

Рискове от нитрати и нитрити

Нитратите и нитритите  могат да станат опасни, ако образуват нитрозамини. Нитрозамини могат да се образуват, ако готвите нитрати или нитрити на висока температура.

Има различни видове нитрозамини и много от тях могат да увеличат риска от рак. Нитрозамините са едни от основните канцерогени в тютюневия дим, например.

Беконът, хот-догът и преработеното месо могат да съдържат високи нива на натриев нитрит. Те също са с високо съдържание на протеини, който се състоят от аминокиселини. При излагане на висока температура тази комбинация създава перфектните условия за образуване на нитрозамини.

Готвенето на зеленчуци обаче е по-малко вероятно да произвежда нитрозамини. Хората рядко готвят зеленчуци на много висока температура, а и те не съдържат големи количества протеин.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares