8 причини да не харесвате готвенето и как да се справите с тях

8 причини да не харесвате готвенето и как да се справите с тях

Истината е, че на мнозина от нас се налага да готвят почти ежедневно. Почти всеки предпочита вкуса на домашно приготвената храна, а и този начин на хранене е доста по-икономичен в сравнение с храненето в ресторанти или постоянното купуване на готова храна. Не бива да забравяме, че и често сготвената от нас е храна е доста по-здравословна от всички други алтернативи.

Ето защо има доста повече мотивации да готвим, не е само удоволствието от самия процес. Все пак много хора не обичат готвенето. Проблемът е в това, че въпреки, че тази дейност не им е по сърце, често те са почти принудени да я извършват всекидневно. Какво може да се направи в този случай, за да се намалят негативните емоции, а и да се подобрят резултатите от готвенето. Всеки знае, че когато правим нещо без желание, често не ни се получава добре.

Нека видим 10 причини, поради които хората не обичат да готвят, както и как да се справим с тях и поне малко да заобичаме времето в кухнята.

1. Какво се крие зад нежелението ви да готвите?

Първото нещо, което трябва да направите е да разберете защо не ви е приятно да готвите – харесвате готвенето или не ви харесва, че готвите лошо. Има голяма разлика. Помислете и вижте къде точно се крие вашият проблем с готвенето и как бихте могли да го преодолеете.

2. Готвите много бавно

Всички сме заети и имаме по-интересни или по-спешни неща за вършене, отколкото да мислим само за ядене. И все пак за храната трябва да се помисли. Причина да не харесвате готвенето е, че ви отнема много време. Когато нямате опит в кухнята, планирането, пазаруването, рязането, готвенето и почистването – всички дейности, свързани с приготвянето на храната, може да ви отнемат цяла вечност.

Добрата новина е, че с времето ще станете по-бързи. Не се отчайвате, за всичко трябва практика. Помислете как най-оптимално можете да организирате пазаруването и почистването. Избирайте бързи и лесни рецепти.

3. Имате лоши ножове

Използването на некачествени ножове може да превърне готвенето в истинско мъчение. Не е нужно всичко в кухнята да е ново и скъпо, ножовете обаче са изключение. Ако готвите редовно, инвестирайте в нещо качествено и издръжливо.

8 причини да не харесвате готвенето и как да се справите с тях - basic cooking methods

4. Подбирате сложни рецепти

Не е нужно едно ястие да е сложно, с много съставки и да се приготвя дълго време, за да бъде вкусно. Примери за бързи и лесни за приготвяне, но страшно вкусни ястия, има много. Не се чудете какво да изберете между стотици варианти. Имайте си свой „репертоар“ и не се притеснявайте, че се ограничавате само в него.

5. Избирате продукти извън сезона

През сезона съставките имат много по-добър вкус от тези извън сезона, доставяни от противоположното полукълбо. Храната ви не трябва да е 100% местна, но поне изберете храни, които растат през същия сезон, там където живеете. Това само по себе си може напълно да промени изживяването ви при готвене.

6. Килерът ви е празен

Може да бъде наистина досадно да прелистите книга с рецепти или блог за храна и да осъзнаете, че трябва да отидете до няколко магазина, за да направите което и да е ястие, защото нямате зехтин, сол, черен пипер, оцет от червено вино или чили.

Поддържайте в килера и в хладилника, освен набор от продукти и подправки, така че да имате най-важните неща винаги под ръка.

7. Готвите само за големи групи

Първите ви опити за готвене не трябва да са за много хора. Започнете просто и не отхапвайте повече, отколкото можете да сдъвчете, като обещаете да организирате вечеря или да донесете храна на група от 30 души. Започнете като доброволец да помогате на някой в кухнята, който знае какво прави.

8. Не молите за помощ

Позволете на другите да допринесат със своя опит и умения, когато искате да сготвите нещо специално. Не се притеснявайте да искате съвети.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares