Класически доматен сос
Необходимите продукти:
- 2 консерви домати, смлени;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.
Добавете смлените домати, солта и черния пипер на вкус. Намалете топлината до минимум и оставете да къкри около 20-30 минути.
Сервирайте върху сварена паста.
Сос Песто
Необходимите продукти:
- 2 чаши пресни листа от босилек;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 1/2 чаша кедрови ядки;
- 1/2 чаша зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в кухненски робот и пасирайте до гладкост. Сервирайте върху сварена паста.
Сос Алфредо
Необходимите продукти:
- 1/2 чаша несолено масло;
- 1 чаша готварска смената;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша прясно настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете чесъна и го запържете за около 30 секунди. Добавете сметаната и оставете да къкри около 5 минути.
Добавете пармезана и разбъркайте, докато се разтопи и стане гладка смес. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте върху сварена паста.
Сос със кайма
Необходимите продукти:
- 500 грама смляно говеждо месо;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 консерва смлени домати;
- 1 ч. л. сух риган;
- 2-3 с. л. зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Смляното говеждо месо запържете в зехтина до кафяво в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.
Добавете смлените домати, ригана, сол и черен пипер на вкус. Намалете котлона до минимум и оставете да къкри около 20-30 минути.
Сервирайте върху сварена паста.
Лимоново-чеснов сос
Необходимите продукти:
- 1/4 чаша зехтин;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 1 лимон, изстискан от сока
- кората на един лиморн, настъргана;
- 1/2 чаша пилешки или зеленчуков бульон;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете чесън и запържете за около 30 секунди. Добавете лимоновия сок, лимоновата кора, бульона, солта и черен пипер на вкус. Оставете да къкри около 5-10 минути.
Сервирайте върху сварена паста.
Гъбен сметанов сос
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици несолено масло;
- 500 гр гъби, нарязани;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша готварска сметана;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете гъбите и гответе, докато пуснат течността си и станат златисто кафяви, около 10-15 минути.
Добавете чесъна и гответе още 30 секунди. Добавете сметаната и пармезана и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти, около 10-15 минути.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте върху сварена паста.
Сос със водка
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици несолено масло;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша домати от консерва;
- 1/4 чаша водка;
- 1/2 чаша тежка сметана;
- 1/4 чаша настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете чесън и гответе около 30 секунди. Добавете смлените домати и водката и оставете да заври. Оставете да къкри около 10-15 минути.
Добавете сметана и пармезана и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти, още около 10-15 минути.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте върху сварена паста.
Сос Карбонара
Необходимите продукти:
- 250 гр бекон, нарязан на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 големи яйца;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Запържете бекона в голям тиган на среден огън, докато стане хрупкав. Добавете чесън и гответе още около 30 секунди.
В купа разбийте заедно яйцата и пармезана.
Отцедете пастата и я добавете в тигана с бекона и чесъна.
Изключете котлона и изсипете яйчената смес върху пастата.
Бъркайте, докато пастата се покрие и сосът се сгъсти.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте върху сварена паста.