9 начина да запазите мотивацията си за здравословно хранене

9 начина да запазите мотивацията си за здравословно хранене

Ако сте взели решение с началото на 2023 година да се храните здравословно и да спортувате повече, не сте сами. Отслабването и упражненията са две от най-често срещаните обещания за Нова година.

С течение на времето обаче е лесно да забравиш решенията си и новия си хранителен план и да оставиш лошите си навици да поемат курса отново.

Ето девет начина да останеш мотивиран да се храниш здравословно и да постигнеш целите си през следващите 12 месеца, а и след това.

1. Претегляйте се редовно

Претегляйте се всеки ден или през ден приблизително по едно и също време. Повечето хора тежат по-малко сутрин преди да ядат, така че това е най-доброто време от деня за това. Благодарение на тази практика ще виждате тенденциите за наддаване на тегло, но също и за отслабване, ако полагате усилия за това.

2. Поставете пари

Наемете личен треньор или диетолог, за да ви помогне да постигнете вашите фитнес и хранителни цели или плащайте за допълнителни фитнес часове във фитнеса. Трябва наистина да инвестирате в успеха си.

Психологията казва, че когато плащате за нещо, вие сте по-склонни да се ангажирате с него.  Считайте го за вашия празничен подарък за себе си.

3. Започнете на чисто

Нова година наближава. Не само за календара, но и за вашия хладилник и килер. Изчистете нездравословната храна от шкафовете си и започнете на чисто, докато преминете към по-здравословни хранителни навици и съответно към по-здравословни хранителни запаси.

9 начина да запазите мотивацията си за здравословно хранене - perfect forks 620x400 exp0920

4. Планирайте напред

Планирайте време за упражнения и готвене и ядене на здравословни ястия. Ако планирате време за упражнения, точно както правите за прегледи при лекари, ще откриете, че е по-лесно да се придържате към целите си.

Същото важи и за здравословното хранене. Планирайте здравословно меню и напишете списък за пазаруване, който да вземете в магазина. Освен това ще бъдете по-добре подготвени да направите здравословни ястия и закуски у дома когато храните, от които се нуждаете, са под ръка.

5. Поставете си реалистични цели

По-вероятно е да останете мотивирани, когато имате реалистичен план, а не неясни желания или прекалено оптимистични идеали. Първо бъдете конкретни. Вместо да казвате „Ще отслабна“, поставете си за цел да свалите 3 до 5 килограма за един месец. Тогава бъдете реалисти.

6. Наградете успеха си

Каквото и да е вашат цел, когато я достигнете, наградете се с нещо малко – просто се уверете, че не е лакомство, свързано с храна. Отидете на кино с приятел. Оправи си ноктите. Купете този нов пуловер.

Тези видове награди помагат да осигурите стимула, от който се нуждаете, за да продължите да работите за постигане на по-големи цели.

9 начина да запазите мотивацията си за здравословно хранене - food restriction header

7. Записвайте си

Ако водите дневник за храната, можете да погледнете назад към това, което сте изяли и то може да е повече или по-малко, отколкото сте си мислели. Присъединяването към онлайн група за взаимопомощ, където можете да споделяте своите преживявания с храната с други, може да помогне. Когато знаете, че други хора ви наблюдават, ще бъдете по-мотивирани да се придържате към здравословните си хранителни навици.

8. Опитайте нови рецепти

Потърсете здравословни рецепти онлайн и във вестниците и списанията. Опитайте тези, които ви харесват най-много. Разрушаването на рутината ви с нови рецепти поддържа плана ви за здравословно хранене интересен. Опитвайте нови продукти и с поглезете в кухнята с някоя нова придобивка, която да улеснява готвенето.

9. Прощавайте си

Ами ако не можете да устоите и изядете онова парче пай с пекан от Коледа или бръкнете в торба с чипс? Не бъдете твърде сурови към себе си. Не можете да промените това, което сте направили, но можете да направите по-добър избор при следващото си хранене. Ако изчакате до утре или понеделник, за да се върнете към здравословното хранене, ще бъде много по-трудно.

Приемането на хранителен план в началото на годината и спазването му с течение на месеците може да бъде много по-лесно, отколкото си мислите, особено ако използвате тези трикове, за да ви помогнат по пътя.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares